MediaWatch

DR's Cavling-vinder får kritik i Pressenævnet

Det var i strid med god presseskik, at DR offentliggjorde skjult-kamera klip fra møde med advokatfirmaet Bech-Bruun i DR1-serien 'I skattely', mener Pressenævnet.

DR får delvis kritik for den meget omtalte dokumentarserie 'I skattely', der vakte stor debat i efteråret 2013 og tidligere i år vandt årets Cavling-pris.

Det skriver Pressenævnet i en pressemeddelelse.

I  fjerde afsnit i serien 'I skattely' viste DR, hvordan nogle finansrådgivere vejledte en skatteborger, DR's undercover-journalist, som gav udtryk for, at han gerne ville betale mindst muligt i skat.

DR sendte en journalist med skjult kamera til rådgivningsmøder hos revisionsfirmaet Ernst & Young og hos advokatfirmaet Bech-Bruun. Journalisten gav sig ud for at have udviklet en app, som kunne give ham store indtægter, og på møderne blev han vejledt om skattemæssige forhold og hvordan han kunne begrænse sin skattepligt i Danmark.

Serien vakte betydelig kritik og debat af både DR's metoder og indtrykket af skatterådgiverne.

Dokumenterer ikke skattesnyd

Nu får DR kritik for at offentliggøre klip fra de skjulte optagelser fra mødet med Bech-Bruun. Det sker, fordi Pressenævnet finder, at de skjulte optagelser fra advokatfirmaet ikke dokumenterer, at den rådgivende advokat opfordrede DR’s undercover-journalist til at omgå reglerne om skat i Danmark. Det er derfor i strid med god presseskik at offentliggøre optagelserne uden advokatens samtykke i forbindelse med andre oplysninger i udsendelsen, der kritiserer hans rådgivning, skriver Pressenævnet i sin afgørelse.

Pressenævnet kritiserer også, at DR undlod at fortælle, at rådgiveren tre dage inden mødet havde sendt en mail til journalisten, hvor der stod, at han ville være skattepligtig i Danmark af avancen fra et salg af app’en, hvis han allerede havde lavet en aftale med køberen.

Den oplysning ville have givet et mere nuanceret billede af rådgivningen. Derfor kritiserer Pressenævnet, at DR ikke havde denne oplysning med i udsendelsen.

Skjult kamera ok hos Ernst & Young

Derimod kritiserer Pressenævnet ikke brugen af skjult kamera i forbindelse med optagelserne af mødet hos Ernst & Young og offentliggørelse af klip fra disse optagelser. Optagelserne viser, at en revisor bevidst undlod at ville se en betinget købsaftale, så han kunne rådgive som om, der ikke allerede var en aftale. Uden aftalen kunne journalisten slippe billigere i skat.

Jyske Bank opgiver retssag mod DR-eksperter

Rektor: Fejl at DR holder på Jyske Bank-råband 

Top 20: Skattely-dokumentar trak seere 

Jyske Bank kræver råbånd fra dokumentar udleveret

Jyske Bank politianmelder DR - i Schweiz 

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Kritiseret aftale om rettighedsbetaling lagt på is, mediebureauer kigger efter alternativer til Facebook, DR dropper livekoncerter, podcastbureau udvider med nye formater, og lokale radio- og tv-stationer har fået inddraget deres sendetilladelser. Læs med, når vi gennemgår ugens største mediesager.

Producenter glæder sig over droppet aftale men afblæser ikke krise

En rettighedsaftale, som i måneder har betydet stop for udvikling af fiktion til streamingtjenester, blev torsdag forkastet af Create Denmark, og det er et skridt i den rigtige retning. Det mener bl.a. Producentforeningen. Nu pågår individuelle forhandlinger med tjenesterne, men det risikerer at trække ud til efter sommer, lyder det.

Læs også

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs