MediaWatch

DR og DJ indgår forlig

Efter lange forhandlinger i forligsinstitutionen har DR indgået en ny tre-årig overenskomst med Journalistforbundet.
Opdateret 17.50 med meddelelse fra DJ.

DR står til at styre uden om den varslede konflikt, efter DR og DJ i eftermiddag er nået frem til en ny tre-årig aftale for mediehusets journalistansatte, praktikanter og freelancere.

Det bekræfter DJ over for MediaWatch og på Twitter.

Overenskomstforhandlingerne mellem DR og DJ strandede i maj, hvor DR varslede lockout af journalisterne 1. juni - et kritisk tidspunkt op til startskuddet for VM i fodbold, som DR deler dækningen af sammen med TV 2.

Siden blev lockouten udsat 14 dage i forligsinsitutionen, så forhandlingerne kunne fortsætte, og det har altså båret frugt kort før den nye frist udløber.

Sabbat-ordning bevares

Knasterne har især handlet om den sabbat-ordning, der giver DR-journalister ret til otte ugers betalt orlov hvert sjette år, om fleksibilitet i forhold til tilstedeværelse og afspadsering, hvor DR har ønsket bedre mulighed for at kunne kalde medarbejderne ind, og om DR's samlede medarbejder-budget, som ledelsen har ønsket nedbragt.

Ifølge en meddelelse på DJ's website består journalisternes sabbat-ordning som en del af den nye aftale, hvor journalisterne til gengæld betaler med en lavere lønstigning, end andre faglige organisationer, på 2,25 pct. i løbet af de tre år.

"Vi fik til opgave fra vores bagland blandt andet ikke at forringe frihedsgoderne, og det er vi lykkedes med, siger DJ´s forhandlingschef, Claus Iwersen.

"Naturligvis havde vi gerne lavet et resultat med højere lønstigninger, men i lyset af at der slet ikke er rørt ved goderne på vores overenskomst, såsom sabbat, ulempetillæg og opgørelsesperiode, og at DR´s krav om indførelse af jobløn heller ikke er blevet til noget, er forhandlingsdelegationen helt enige om, at det er et acceptabelt resultat."

Dermed er debatten om orlovs-ordningen ikke slut. DJ og DR skal som en del af aftalen i løbet af det næste år arbejde med forskellige modeller for, hvordan sabbatordningen kan se ud i fremtiden. 

Tidligere på året blev orlovs-godet afskaffet og udfaset for journalisterne på dagbladene i JP/Politikens Hus i forbindelse med overenskomstforhandlingerne her.

Til afstemning i næste uge

DJ's hovedbestyrelse skal på et møde i næste uge, tirsdag d. 17. juni, tage stilling til aftalen, der efterfølgende skal til urafstemning frem til den 27. juli blandt de cirka 1000 ansatte DJ-medlemmer i DR og til en vejledende urafstemning blandt de berørte freelancere. Praktikanterne skal ikke stemme om aftalen.

Aftalen udsætter den DR-varslede lockout, men hvis resultatet af afstemningen bliver et nej, bryder lockouten ud natten mellem den 2. og 3. juli, skriver DJ. Læs mere her.

Mere fra MediaWatch

Franske medier lander indholdsaftale med Facebook

En forhandlingsalliance, der bl.a. repræsenterer Le Monde og Le Figaro, har netop indgået en aftale med Facebook om visning af journalistisk indhold. Aftalen er et bevis på, hvad der kan opnås gennem løsningsorienteret dialog, siger det sociale medieselskab.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs