MediaWatch

Nævn har ikke undersøgt DR i tre år

Årligt afsættes der 2 mio. kr. til såkaldte ”værditest” af DR, men Radio- og tv-nævnet har ikke foretaget nogen siden 2011, og det undrer Venstres medieordfører.

Hver gang DR finder på nye initiativer, som institutionen ikke er politisk forpligtet til at udbyde, f.eks. en ny tv-kanal for unge, kan disse initiativer blive undersøgt af Radio- og tv-nævnet med en såkaldt værditest. Men selvom der årligt bliver afsat to millioner kroner af til testen, er den ikke blevet brugt siden 2011, skriver Berlingske.

Det var den daværende konservative kulturminister Carina Christensen, som inspireret af BBC fandt på idéen om at indføre værditest af public service-medier i 2009 for at sikre, at nye DR-aktiviteter er relevante i forhold til deres public service-forpligtelser. 

Nævn klar til at værditeste DR

Det er Radio- og tv-nævnet, der administrerer ordningen i sin nuværende form, og ifølge nævnets formand, Mads Bryde Andersen, har det ikke været nødvendigt at gennemføre test, fordi ingen har henvendt sig med sager til nævnet, hverken DR eller private aktører.

Reagerer hovedsageligt på henvendelser

Nævnet kan selv tage sager op, men det har der ikke været anledning til, siger Mads Bryde Andersen til Berlingske.

”Nævnets kompetence er ret omfattende, og derfor er vores linje generelt, at vi hovedsageligt reagerer på henvendelser. Vi har et par gange taget sager op af eget initiativ, men hvis vi generelt selv skulle tage sager op over en bred kam og dermed udøve en form for almindelig mediemæssig patruljeringsvirksomhed, så ville vores arbejde være enormt,” siger Mads Bryde Andersen.

Venstre har ifølge partiets medieordfører, Ellen Trane Nørby, flere gange opfordret til, at den nye ungdomskanal DR3 bliver testet, men det har DR ikke ønsket, siger hun til Berlingske.

”Kulturministeren og DR har hver gang afvist, at der er noget behov, men det ændrer ikke på, at tanken var, at der løbende skulle være test, når DR igangsatte nye initiativer,” siger Ellen Trane Nørby.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Opskalering i Egmont, tv-tal fra året der gik og oprustning på cybersikkerhed har været med til at sætte farve på denne uge i den danske mediebranche. Få overblik over paletten med denne briefing.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs