Kulturministeren vil kun støtte ægte lokal-tv
Medieaftalen fra efteråret lagde op til en modernisering af driften og tilskuddene til ikke-kommerciel radio og tv.
Det gælder de lokale radio- og tv-stationer, der med udgangspunkt i 1980’ernes lovgivning, drives på amatør- eller græsrodsniveau med vidt forskellige mål og indhold.
Efter medieforliget satte Kulturstyrelsen i efteråret gang i en rapport, blandt andet med input fra repræsentanter fra lokalradio og -tv for at finde forslag til ændring af støttesystemet og tilladelsessystemet.
Politikere vil have færre og bedre græsrodsmedier
Krav om lokalt indhold
Nu udmøntes de planer til lov, i første runde med ny rammer for lokal-tv.
Det betyder stærkere krav om, at programmerne skal have lokalt indhold. Vil man opnå sendetilladelse og tilskud til lokal-tv, skal programmerne være produceret fra og til og om/med befolkningen i lokalområdet.
Den økonomiske støtteramme på 44 mio. årligt til lokal tv og radio forbliver den samme, men tilskudsmidlerne vil blive fordelt på færre lokal-tv stationer, som derved får bedre mulighed for at producere tv, som imødekommer de lokale seeres forventninger til kvalitet og indhold.
Seertal tæller
Endelig vil der blive stillet krav om, at programmerne skal have et minimum af seeropbakning for at kunne opnå støtte.
"Jeg er glad for, at vi i dag er blevet enige om, at lokal-tv fremover skal have et kvalitetsløft. Det er mit ønske, at lokal-tv i langt højere grad skal fungere som et forum for lokal kultur og samfundsdebat. Lokal-tv giver nogle helt unikke muligheder for at lave tv om det, der rører sig i lokalsamfundene,” siger kulturminister Marianne Jelved i en pressemeddelelse.
Ikke-kommerciel tv sender i dag i mux1, hvor der landet over er 215 sendetidsindehavere. Det antal nedbringes. Der afsættes særlig sendetid og etableres en særlig støttepulje til TV Glad. Puljens størrelse besluttes senere.