MediaWatch

Jelved afviser sammenlægning af medieaftaler

Licensforlig og mediestøtte har ikke noget med hinanden at gøre, mener kulturministeren. Men hun står gerne i spidsen for en dialog om citat-brug mellem DR og dagblade.

En af de tilbagevendende problemstillinger i dansk mediepolitik er spørgsmålet om, hvorvidt statens støtte til public service-medierne og støtten til de kommercielle medier burde forhandles under ét.

Højrefløjen har længe haft som et brændende ønske om at slå licensforliget sammen med mediestøtten, og tidligere kulturminister Uffe Elbæk (R) sagde inden sin exit i december, at ”hvis jeg skal kigge i min egen krystalkugle, så skal man fremadrettet tænke mediestøtte og medieforlig i ét.”

I dag hedder kulturministeren Marianne Jelved (R), og hun deler ikke krystalkugle med sin forgænger. For godt nok skal den mediestøtteaftale, som hun landede med Enhedslisten i fredags, revideres efter tre år, men det bliver ikke med henblik at slå de to medieforhandlinger sammen på sigt:

”Jeg mener, at medieforlig er én ting. Det er fire-årigt, og det kender vi. Mediestøtte er ikke åremålsbestemt, og den kører efter at støtte nogle ganske bestemte prioriteringer, og jeg har meget svært ved at se, at vi laver medieforlig om DR og TV2, og at vi skal blande de kommercielle dagblade ind i det,” udtalte ministeren til MediaWatch i kølvandet på aftalen.

V: Kortsigtet løsning
Men selv om ministeren ikke ser nogen sammenhæng mellem de to forlig, men i stedet ser den nye mediestøtte som en længerevarende ordning, der dog skal revideres efter tre år, så tvivler flere dog på, at det sker.

Til Information udtalte Lasse Jensen, vært på P1’s ’Mennesker og Medier’, fredag, at han ser den nye aftale, som et ”overgangsforlig”, og at ”der er en stor sandsynlighed for, at mediestøtten vil blive lagt sammen med licensmidlerne og tænkt sammen i en større løsning,”

En tolkning, som Venstres medieordfører Ellen Trane Nørby understøttede.

”Vi føler os ikke forpligtet af dette forlig. Jeg mener, at man har forsømt en unik mulighed for at samtænke de to støtteordninger og netop fremtidssikre det danske medielandskab,” lød det fra ordføreren, der samtidig kaldte aftalen for kortsigtet.

Men ifølge Marianne Jelved er der ikke tale om en lappeløsning:

”Jeg er glad for, at vi er lykkedes at komme igennem med en omstilling af mediestøtteordningen til nye tider. Det har været hovedformålet, og det er lykkedes,” lyder svar det korte svar fra ministeren, der selv om hun ikke ser en sammenhæng mellem de to forlig, er villig til at tage en dialog om forholdene mellem public service-stationerne og de kommercielle medier.

Minister vil i dialog
Hun har nemlig også lyttet til debatten og problematikken om, hvordan public service-medierne gratis bruger historier fra dagbladene, som forsøger at skabe en digital forretningsmodel, hvor brugerne skal betale for indholdet:

”De problemer, der kan være, og som man mener, er uhensigtsmæssige, at DR laver, dem må vi have op bordet og snakke om og finde en løsning på,” siger ministeren, der dog i lighed med socialdemokraternes medieordfører Mogens Jensen mener, at svaret ikke er en politisk løsning, men derimod en løsning mellem parterne selv.

”Det vil være det allerbedste, hvis de kan lave en løsning selv. Men jeg vil gerne være katalysator for en dialog, og jeg vil også gerne deltage i den,”siger Marianne Jelved, men understreger, at problematikken "er mere nuanceret end som så”:

”Man skal jo heller ikke glemme, at det er en kæmpe succes for den journalist og den avis, der får sin artikel nævnt i andre medier. På den måde får de mere markedsføring. Men jeg synes, at det er fuldstændig relevant at tage temaerne op og drøfte dem med parterne.”

Netop mediernes brug af hinandens historier på nettet bliver centrum for en undersøgelse, der er aftalt i forbindelse med efterårets medieforligsaftale. Men hvordan den kommer til at se ud, er endnu uvist.

- TBC

 

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere