MediaWatch

Politikere vil droppe regionalt tv-krav om indkøb

Medieforligskredsen vil aflyse kravet om, at TV 2 Regionerne skal købe 50 pct. af de såkaldte øvrige programmer hos eksterne producenter, siger kilder tæt på processen.

Politikerne lytter til TV 2 Regionerne og ophæver det faste krav om, at mindst 50 pct. af det, der ikke er nyheder og aktualitet, skal købes hos eksterne producenter. Det fortæller kilder tæt på medieforligskredsen, der i øjeblikket arbejder på at tilpasse radio- og fjernsynsloven til den medieaftale, der blev underskrevet i efteråret.

I dag er de regionale TV 2-stationer underlagt krav i public service-kontrakterne, om at ”øvrige programmer” – altså livsstil, kultur, underholdning og andet, der ikke er nyheder eller aktualitet – primært skal hentes hos eksterne producenter. Et krav, som de regionale stationer mener er umuligt at honorere med de nye 24 timers-kanaler i luften. Fordi de regionale produktionsmiljøer ikke har muskler nok til at dække behovet – og fordi det er for dyrt.

Ifølge MediaWatchs kilder vil det faste procentkrav blive afviklet. I stedet vil politikerne bede de regionale tv-stationer komme med et samlet bud på, hvad de mener vil være et rimeligt og realistisk krav. Man kan forestille sig, at kravet i stedet formuleres som et bestemt beløb, der skal udlægges eller et bestemt antal programmer. Udgangspunktet er, at regionerne selv kommer med et forslag, lyder det.

S: Vi vil finde en rimelig ordning
Socialdemokraternes medieordfører, Mogens Jensen, vil ikke udtale sig om de konkrete beslutninger.

Men han bekræfter, at sagen drøftes i medieforligskredsen, der består af alle partier med undtagelse af Liberal Alliance.

"Jeg kan ikke kommentere på, hvad den konkrete løsning bliver. Medieforligskredsen ser på problemstillingen og er villig til at finde et rimeligt udlægningskrav. Der er en vilje til at finde en løsning, som i højere grad passer til den virkelighed, de Regionale TV 2-stationer møder i dag," siger han.

"Kravet har ikke virket efter hensigten"
Udlægningskravet blev indført blandt andet for at styrke de lokale produktionsmiljøer, der på den led også ville få del i licenskronerne. Producentforeningen, der nødig vil miste den vækstmulighed, den faste udlægning giver, har protesteret mod regionernes ønske om at få kravet annulleret.

Hvor er hensynet til de lokale produktionsmiljøer i de nye krav?
"Der vil blive stillet krav om udlægning, det er kun rimeligt, når der er tale om fuldt public service-finansierede tv-stationer. Men det er grund til at påpege, at der er stor forskel på de regionale produktionsmiljøer. For nogle år siden forbød man regionerne at lave eksterne produktioner, men det har ikke ført til en generel styrkelse af de lokale produktionsmiljøer og altså ikke virket efter hensigten. Det er den melding, jeg får fra nogle af stationerne,” siger Mogens Jensen.

Radikale Venstres medieordfører, Linda Kristiansen, bekræfter, at medieforligskredsen diskuterer emnet, men vil ikke kommentere på de konkrete løsninger.

”Jeg vil ikke afvise, at det er der, den lander. Men det er helt bestemt et emne, vi diskuterer,” siger hun.

- JHT

 

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere