MediaWatch

Frands M: Licens er bedste TV 2-løsning

Politikerne kunne have valgt at genindføre licens som støtte til TV 2's økonomi. EU havde intet problem med TV 2's 16-årige blandingsfinansiering, siger professor.

Fra den 1. januar skal alle husstande betale fra omkring 15 kr. og helt op til 35 kr. om måneden for at se TV 2. 

Men det ville være billigere og enklere, hvis man genindførte licensen til TV 2, lød opfordringen fra medieprofessor Frands Mortensen, Århus Universitet, for nylig.

En licensopkrævning på 15 kr. ville indbringe ca. 300 millioner kroner om året, som ville udgøre en solid buffer under TV 2s økonomi. Med abonnement, der indføres af et bredt politisk flertal, får TV 2 kun 100-140 mio. netto.

Blandingsøkonomi ikke problemet
Selv om abonnement er en realitet om få uger - og givetvis bliver en succes for TV 2 - fastholder Frands Mortensen sin kritik af, at TV 2 fik lov til at opkræve betaling, så TV 2's hovedkanal på linje med TV 2's nichekanaler og de private konkurrenter har indtægter fra både abonnement og reklamer. Han mener bl.a., at politikerne med betalingsmodellen risikerer, at prisen for hovedkanalen kan stige yderligere.

Men licens til TV 2 er vel udelukket. Var TV 2s blandingsøkonomi af reklame og licens fra 1988 til 2004 ikke grundsubstansen i alle TV 2s problemer med EU gennem årene?

“De mange sager, som Danmark har haft, fordi myndighederne har overtrådt en række statsstøtteregler, skyldes ikke blandingsfinansiering. Blandingsfinansiering er godkendt af Kommissionen et par dusin gange. Faktisk godkendte Kommissionen også TV 2's blandingsfinansiering den 19. maj 2004, og igen den 20. april 2011. Det, der har været problemet, er: for det første, at støtteordningen ikke blev anmeldt, da TV 2 blev oprettet. Ordningen er derfor ulovlig. For det andet, at TV 2 muligvis blev overkompenseret, dvs. fik mere i statsstøtte, end det var nødvendigt for, at TV 2 kunne løse den pålagte opgave - at levere public service broadcasting. Kommissionen har i den seneste beslutning fra 20. april 2011 besluttet, at der ikke var overkompensation."

Hvis licens til TV 2 blev genindført, ville hvert offensivt tiltag fra TV 2 vel blive angrebet af de private medier for at være båret frem af borgernes licensmidler. Og nye retssager vil bølge frem?

“Nye retssager kommer ikke nødvendigvis af, at TV 2 skulle bruge licens til at løse sin opgave. Faktisk foreholder det sig således, at både Viasat og SBS ved forskellige lejligheder har udtalt, at de ville foretrække, at TV 2 fik licens. Endelig skal man være opmærksom på, at det ikke kan udelukkes, at der kommer nye retssager, fordi TV 2 har fået abonnement. Så spørgsmålet om retssager er ikke direkte knyttet til en bestemt måde at finansiere TV 2 på. Retssagerne i Danmark angående misbrug af dominerende stilling angår jo heller ikke licenstilførsel.”

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Opsigelse i Ekstra Bladets ledelse, Podimo henter trecifret millionbeløb og Zentropa-chef frygter "international leverpostej" i dansk fiktiion er nogle af de vinde, der har blæst og formet det danske medielandskab i denne uge. Få dit overblik her.

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs