MediaWatch

Tiden løber fra 'soaps'

Glamours tempo er for langsomt, og det gør 'soapen' uinteressant for unge seere, og dermed annoncørerne og tv-stationerne, mener medieforsker.

Med bare 24 år på skærmen er Glamour - eller The Bold and the Beautiful - USA’s yngste daytime soap. Danske seere har kunnet følge Forresterfamiliens op- og nedture i cirka 21 år, men i næste uge trækker SBS TV stikket til serien, fordi den har for få seere.

Det skyldes sendetidspunktet, mener Anni Rasmussen, som er en af de seere, der fortæller Mediawatch, at hun har klaget til SBS TV over, at serien stopper på dansk tv. Hun har nemlig været trofast seer af tv-serien igennem dens over to årtier lange levetid på skærmen.

Den dedikation overrasker ikke medieforsker Anne Jerslev, der har speciale i populærkulturelle fænomener som tv-serier.

“Daytime soaps skaber en form for afhængighed, og den ekstreme langsommelighed og det faste sendetidspunkt giver serien et rituelt præg for tv-seerne," siger Anne Jerslev, der i forbindelse med et tidligere forskningsprojekt fulgte serien i nogle uger.

"En af de vigtigste personer i serien var ved at dø første mandag, jeg så serien. Torsdag ugen efter var hun stadigvæk ved at dø, så det lange stræk har stor betydning. Glamour og andre soaps fremstår meget dramatiske uden at der reelt sker særligt meget, og konflikterne bliver sjældent forløst, for serien skal jo fortsætte,” siger Anne Jerslev og tilføjer:

“På den måde kan jeg godt forestille mig, at nogle blive afhængige af at få deres daglige dosis Glamour.”

Svært at hamle op med reality
For et par år siden fik Horton-sagen dødsstødet efter at have været sendt uafbrudt i USA siden 1956, i næste uge er det Glamours tur i Danmark. Det skyldes formentlig, at tiden er ved at løbe fra sæbeoperaerne, mener Anne Jerslev.

“Oprindeligt var de jo lavet til hjemmegående husmødre, så deres faldende popularitet hænger sammen med, at familiemønstrene har ændret sig. Den generation, som skulle holde seningen ved lige, har andet at lave end at se tv om eftermiddagen.”

Er tempoet for langsomt i serierne til moderne medieforbrugere?

“Det kan også være en forklaring, at den type fortælleform opleves bedaget i forhold til eksempelvis realityprogrammer som har langt mere tempo.”

Og selvom serier med lang levetid som Glamour skaber stærk seer-loyalitet over for den tv-station, der sender dem, er der visse imageproblemer i dem, mener Anne Jerslev.

“Det er klart, at MTV eller TV 2 aldrig ville vise Glamour, heller ikke TV 2 Charlie, selvom aldersprofilen bedre passer til serien der, for daytime soaps ligger lavest i kvalitetshierarkiet. Derudover er det en fortælleform, der har svært ved at få nye seere, og de seere, den har, er ældre, og det gør dem uinteressante for tv-stationerne, fordi de er er uinteressante for annoncørerne,” siger Anne Jerslev.

Men hun kan sagtens forstå, at det vækker stærke følelser hos en seer som Anni Rasmussen, at serien stopper.

“Det er et meget melodramatiske univers, der producerer stærke følelser, fordi det har figurer, man kan elske og elske at hade. Det giver samtalestof, når man møder naboen og etablerer tryghed i hverdagslivet, fordi man ved, hvad man skal på et bestemt tidspunkt, når serien sendes. Så jeg kan godt forstå, hvis nogle seere ringer og klager. Serien kan skabe hengivne og trofaste seere, selvom den 'officielle' holdning er, at den 'skraber bunden af kvalitetshierarkiet',” siger Anne Jerslev.

- TBH

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Kritiseret aftale om rettighedsbetaling lagt på is, mediebureauer kigger efter alternativer til Facebook, DR dropper livekoncerter, podcastbureau udvider med nye formater, og lokale radio- og tv-stationer har fået inddraget deres sendetilladelser. Læs med, når vi gennemgår ugens største mediesager.

Producenter glæder sig over droppet aftale men afblæser ikke krise

En rettighedsaftale, som i måneder har betydet stop for udvikling af fiktion til streamingtjenester, blev torsdag forkastet af Create Denmark, og det er et skridt i den rigtige retning. Det mener bl.a. Producentforeningen. Nu pågår individuelle forhandlinger med tjenesterne, men det risikerer at trække ud til efter sommer, lyder det.

Læs også

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs