MediaWatch

Forbudt Cirkelinefilm udgives

Cirkelinefilmen 'Flugten fra Amerika' var for politisk for DR i 1970erne - nu udgiver animatoren bag Cirkeline selv filmen.Flugten fra Amerika hedder Cirkelinefilmen, som DR's B&U afdeling afslog at sende i 1971, fordi den var en tand for politisk. I filmen rejser Cirkeline og hendes musevenner til USA, hvor de møder en sort mus, som fortæller om racehad og forfølgelse af sorte.

Cirkelinefilmen 'Flugten fra Amerika' var for politisk for DR i 1970erne - nu udgiver animatoren bag Cirkeline selv filmen.

Flugten fra Amerika hedder Cirkelinefilmen, som DR's B&U afdeling afslog at sende i 1971, fordi den var en tand for politisk. I filmen rejser Cirkeline og hendes musevenner til USA, hvor de møder en sort mus, som fortæller om racehad og forfølgelse af sorte.

Filmen er et opgør mod USA's racepolitik, forklarer animator og producenten bag filmen, Jannik Hastrup. Dengang fik han at vide, at hvis DR skulle vise filmen, skulle de også vise børnefilm med den modsatte holdning.

DR må gerne
Flugten fra Amerika har sidenhen aldrig været vist på dansk fjernsyn, selvom DR har ret til at sende filmen ifølge Jannik Hastrup.

Redaktør for Bonanza, Thomas Klinkby forklarer, at selvom flere andre Cirkelinefilm er tilgængelig på Bonanza, så er det ikke muligt at vise 'Flugten fra Amerika', fordi den aldrig før har været vist på DR.

Nikolai Porsbo, chef for DR on demand, kender ikke til alle detaljer i historien om den "forbudte" film, men han mener ikke, at der ville noget i vejen for at vise 'Flugten fra Amerika'. Hvis Cirkeline, Ingolf og den sorte mus skal på skærmen, kunne det måske være spændende, hvis den blev sat i en kontekst, siger han.

Udgiver selv Cirkeline
Om DR nogensinde får sendt 'Flugten fra Amerika' er altså ikke sikkert, men Jannik Hastrup udgiver den dog selv i oktober, hvor en dvd-boks med 12 andre Cirkelinefilm kommer på gaden.

"I dag har USA's racepolitik jo ændret sig en hel del, men det bliver da rart, at folk endelig får Flugten fra Amerika at se," siger Jannik Hastrup.

Selv har han aldrig haft et specielt forhold til filmen, han synes bare den er en naturlig del af resten af Cirkelineserien, som begyndte med en film om musen Frederiks fødselsdag i 1968.

 

Forsiden lige nu

Briefing: Ugen i mediebranchen

Der bliver rusket godt og grundigt op i DR's bestyrelse ved årsskiftet, og Bonnier Publications kommenterede i ugens løb den langtrukne forhandling om afskedigelser. Dét og meget mere i den ugentlige briefing fra begivenhedernes gang i mediebranchen.

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere