En del af Watch Medier

MediaWatchlørdag4. februar 2023

  • Søg
  • Log ind
  • Digital
  • TV
  • Radio
  • Aviser
  • Søg
  • Log ind
  • Seneste
  • Søg
  • Log ind
  • Digital
  • TV
  • Radio
  • Aviser
  • Magasiner
  • Forlag
  • Politik
  • Debat
  • Navne
11.05.2022kl. 12.26

Copydan: For 30 mio. kr. om året kan DR offentliggøre kæmpearkiv

DR har hidtil fået over 75 mio. kr. til at digitalisere public service-stationens programarkiv. Skal offentligheden have adgang til det, vil det koste 30 mio. årligt i rettighedsbetaling, siger formand i Copydan Arkiv.
Foto: Jens Dresling
af EMIL RØMER OLSEN

For første gang i det årelange forløb om at få DR’s enorme arkiv gjort tilgængeligt for hr. og fru Danmark har Copydan Arkiv smidt et beløb på bordet for, hvor meget rettighedsforvalteren ønsker i betaling for visning af de tusinder af timers indhold.

”Det tal, jeg sidder med, er 30 mio. kr. om året, som skal gå til alle de skabende og udøvende kunstnere samt producenter, som siden 1925 har lavet indholdet i DR,” siger Sandra Piras, formand for Copydan Arkiv.

Hvis arkivet bliver offentliggjort, vil der være tale om en udvidelse af en eksisterende aftale om arkivrettigheder, hvor DR ifølge Sandra Piras betaler seks mio. kr. årligt. DR vil hverken be- eller afkræfte det tal.

Vederlaget skal fordeles på over 25.000 rettighedshavere, som står bag de over 500.000 timers tv- og radio i DR’s programarkiv, fortæller Sandra Piras. DR har tidligere oplyst, at der er tale om 900.000 timers indhold. Hvorom alting er, er der tale om en enorm mængde af materiale, som er blevet digitaliseret løbende over en årrække.

DR’s generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, er glad for, at Copydan sætter et tal på rettighedskravet - dog mener hun ikke, det er en udgift, DR skal stå med selv.

Foto: Miriam Dalsgaard
Foto: Miriam Dalsgaard

”Det er rigtig fint, at der nu kommer nogle beløb på bordet. Vi har ikke før hørt Copydans prisestimat på 30 mio. kr. om året for at stille DR’s arkiv til rådighed. Men det lyder, som om prisen dækker over, at materialet ligger på en særskilt tjeneste a la Bonanza – og at DR dermed skal udvikle en ny bibliotekstjeneste. Det mener vi som tidligere udmeldt, Det Kongelige Bibliotek vil være langt bedre til. De har kompetencerne og teknologien,” udtaler Maria Rørbye Rønn i et skriftligt svar.

Arkiv skal ud til danskerne

Efter at have brugt omkring 10 år på at digitalisere sit fysiske arkiv med materiale tilbage fra 1925, blev DR i den tidligere VLAK-regerings medieforlig fra 2018 pålagt at gøre det digitaliserede arkiv frit tilgængeligt på en søgbar platform. Det skulle ske ”på den mest brugervenlige og omkostningseffektive måde”, lød det i forliget.

Efterfølgende blev DR og Det Kongelige Bibliotek af Kulturministeriet bedt om at udrede en løsning for tilrådighedsstillelsen af programarkivet, hvor Det Kongelige Bibliotek blev formidler af indholdet på egen platform. Men Copydan afviste både den økonomiske ramme såvel som præmissen om en bibliotekstjeneste.

I udredningen fremgår det, at de to institutioner fik en samlet økonomisk ramme på 38 mio. kr. til at betale for det tekniske set-up og drift af arkivtjenesten såvel som rettighedsbetaling i 2019-23. Altså kun otte mio. kr. mere end det, Copydan nu melder ud at ville have for rettighederne alene hvert år.

Copydan afviste dengang at indgå i forhandlinger, viser DR og Det Kongelige Biblioteks udredning, hvor budgetrammen bliver nævnt som hovedårsag. Det handler dog om mere end pengene, fortæller Sandra Piras.

DR’s digitaliserede arkiv

  • I medieaftalen for 2007-2010 blev der bevilliget 75 mio. kr. fra merlicensmidlerne til digitaliseringen af så meget af DR’s programarkiv samt pressebilleder som muligt i det såkaldte Kulturarvsprojekt.
  • Arbejdet går i gang i 2007 og året efter går platformen DR Bonanza i luften med et begrænset udvalg af DR’s programarkiv.
  • I 2012 lancerer DR i samarbejde med en række kulturinstitutioner, bl.a. Det Kongelige Bibliotek, online-portalen danskkulturarv.dk.
  • I 2017 var pengene brugt, og 70 pct. af det fysiske arkiv var uploadet digitalt.
  • I marts 2019 fik DR bevilget yderligere 35,4 mio. kr. til bl.a. det fortsatte arbejde med digitalisering af arkivet samt flere andre særopgaver såsom styrkelse af historieformidling.
Kilde: DR’s årsrapporter

”Ser man kun på økonomien, bliver det hurtigt negativt – man må se det i sin helhed,” siger Sandra Piras og tilføjer:

”Vores tanke er, at Det Kongelige Bibliotek allerede har rigtigt mange spændende samlinger liggende, men det er de færreste danskere, der rent faktisk bruger Det Kongelige Biblioteks tjeneste. Vi mener ikke, at den her kulturarv bare skal gemmes væk i en historisk søgeportal – den skal ud at leve, og man skal kende til, at den er der. Det er i vores optik kun DR, der kan løfte den opgave.”

Hun mener, at DR bør se det som en ”naturlig del” af public service-ansvaret at formidle ”kulturarven” til danskerne.

Daværende kulturminister Joy Mogensen (S) trykkede imidlertid pause på kravet om at gøre DR-arkivet søgbart i 2019 sammen med flere andre DR-stramninger i VLAK-regeringens medieaftale – og der har ikke været yderligere drøftelser mellem Det Kongelige Bibliotek, DR og Copydan Arkiv i sagen siden.

Parterne afventer udfaldet af en ny medieaftale, som efter flere års udsættelse ventes at falde på plads inden sommerferien.

DR afviser

Det ændrer heller ikke meget på DR’s syn på sagen, at Copydan nu har løftet sløret for, hvad man sigter efter i rettighedsbetaling. DR er grundlæggende uenig i præmissen om, at public service-stationen bør stå for at gøre hele arkivet tilgængeligt for danskerne.

”Vi er enige i, at DR’s arkiv er en vigtig del af den danske kulturarv. Men vores fokus er på, hvordan danskerne får bedst mulig adgang til kulturarven for pengene. Her har Det Kongelige Bibliotek allerede ’Mediestream’ og nogle stærke kompetencer, som man kan bygge videre på. Vi håber, at Copydan også vil tænke med på den løsning, for det giver ikke mening, at DR skal prioritere en større bibliotekstjeneste,” skriver Maria Rørbye Rønn.

Hun argumenterer videre for, at DR så kan stå for en kurarteret udvælgelse af ”guldet fra arkivet på DRTV” knyttet op på eksempelvis mærkedage. Dertil mener hun, at oprettelsen og driften af en bredere arkivplatform ikke vil ”styrke dansk public service i konkurrencen med internationale streamingtjenester.” Sidstnævnte underbygger generaldirektøren imidlertid ikke.

Del af medieforhandlinger

Både Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Enhedslisten har meldt ud, at de går ind for, at mediearkivet bliver gjort frit tilgængeligt. Herunder mener bl.a. Konservative, ligesom Copydan, at formidlingen af det store arkiv bør ses som en del af DR’s public service-ansvar.

Selv om den socialdemokratiske regering har sat pause på kravet om at give offentligheden adgang til DR-arkivet, støtter den op om, at danskerne skal have mulighed for at tilgå det. Medieordfører Kasper Sand Kjær (S) har tidligere til Altinget udtalt støtte til DR’s eget forslag om en kurarteret løsning på DRTV. Han mener samtidig at det tidligere krav, som oprindeligt trådte i kraft i 2015, ikke er tidssvarende.

”Virkeligheden er, at både teknikken og udviklingen i streaming-tv har overhalet de tidligere aftaler, der er lavet. Derfor er vi nødt til at lave noget, der passer til den virkelighed, vi har i dag,” sagde han i januar til Altinget.

Relaterede artikler:

  • Kasper Sand Kjær, medieordfører for Socialdemokratiet. | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

    Regeringen fastholder ambition om bredt medieforlig

    For abonnenter

  • Foto: Morten Langkilde/pxml Longyearbyen 11.jpg

    DR-pendant i Norge indgår aftale der sikrer adgang til arkivmateriale

    For abonnenter

  • Foto: Martin Lehmann/Ritzau Scanpix

    DR afviser at der nemt kan gives adgang til mediearkiv

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Aller Media gennemførte i denne uge sin anden fyringsrunde på få måneder. | Foto: Pr Aller Foto og Video
TV

Briefing: Ugen i mediebranchen

Opsigelser i Aller Media og DR, stillingsnedlæggelser hos Kristeligt Dagblad, danske medier på Tiktok og TV 2 i førersædet, når det kommer til at tiltrække læsere. Få overblik over ugens største nyheder.
  • Medieklummen: 2023 er året, hvor du arbejder med AI: Her er 9 værktøjer til at komme i gang
  • Mediechef er blandt de syv opsagte i Aller Media

For abonnenter

Foto: Jonas Olufson
MediaWatch

Kulturminister sigter efter medieforlig inden sommerferien

Foto: Pr, Filmfyn
Medienyt

Filmfyn laver ny organisationsstruktur

For abonnenter

Foto: Ebbe Rosendahl / Tv 2
TV

TV 2 flytter aftenfladen til Odense

For abonnenter

Foto: Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix
Medienyt

Disney tygger på salg af flere film og serier til rivaler

Den iranske filminstruktør Jafar Panahi smilende i sit hjem i 2010. Dengang lige efter han var blevet løsladt efter en fængselsdom. Han regnes som en af Irans vigtigste filminstruktører og er en torn i øjet på det religiøse regime. | Foto: Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix
Medienyt

Iransk filminstruktør og vinder af Guldbjørn er løsladt i Iran

Læs også

Foto: Lionel Bonaventure/AFP/Ritzau Scanpix
Digital

ChatGPT runder 100 millioner brugere og løfter sløret for betalingstjeneste

Ifølge investeringsbank er tempoet for brugervæksten uden fortilfælde.

For abonnenter

Foto: Pr Aller Foto og Video
Medienyt

Mediechef er blandt de syv opsagte i Aller Media

Antallet af mediechefer reduceres fra seks til tre, og mediechefen for Aller Kvindeliv er en af i alt syv afskedigede. Det sker som følge af en omorganisering i magasinhuset.

For abonnenter

Maria Rørbye Rønn har været generaldirektør i DR siden 2011. | Foto: Katrine Hørup Noer // Politiken
Politik

Rørbye Rønn: DR's indhold er ofte noget andet end det internationale tjenester tilbyder

Danskerne får ikke dansk kultur, når de er på tjenester som Netflix eller Disney+, mener generaldirektøren, og derfor er stationen i mange tilfælde ikke i konkurrence med tjenesterne.

Seneste nyt

  • Disney tygger på salg af flere film og serier til rivaler – 10.02
  • Iransk filminstruktør og vinder af Guldbjørn er løsladt i Iran – 09.54
  • Microsoft: Iranere stod bag hackerangreb på Charlie Hebdo – 09.09
  • Briefing: Ugen i mediebranchen – 3. feb.
  • Kulturminister sigter efter medieforlig inden sommerferien – 3. feb.
  • Amazon sætter ekspansion af supermarkeder på pause – 3. feb.
  • Filmfyn laver ny organisationsstruktur – 3. feb.
  • TV 2 flytter aftenfladen til Odense – 3. feb.
  • Danske medier på Tiktok: Risikoen er værd at løbe – 3. feb.
  • Amazon Prime Videos storsatsning har tiltrukket over 100 mio. seere – 3. feb.
  • Medlemmer er utilfredse med lukkethed om Medieansvarsudvalgets arbejde – 3. feb.
  • ChatGPT runder 100 millioner brugere og løfter sløret for betalingstjeneste – 3. feb.
  • Andelen af nydanskere i filmbranchen er stigende – 3. feb.
  • Erfaren undersøgende journalist bliver chef for nyt gravercenter – 3. feb.
  • Better Collective køber andel i betting- og mediefirma – 3. feb.
Flere nyheder

Job

  • Teamleder med strategisk blik på sociale medier til TV2.DK

  • Publiceringsredaktør til DRTV

  • Redaktionschef til DR Syd

  • Ledende producer til TV 2 Fyn

  • Fagbladet Folkeskolen søger ambitiøs kommerciel chef

  • Stream-tilrettelægger til TV 2 Fyn - vikariat

  • Politisk journalist til Avisen Danmark

  • Life science journalist

  • Chefredaktør til Fyns Amts avis

  • People Manager for Upright Music

  • Producer med lyst til digital udvikling søges til TV 2 Fyn

  • Digital Marketing Manager Copenhagen

  • SoMe Manager

  • DR Nyheder søger fem tværmedielle reportere til ny redaktion i Sydney

Se flere jobs

Watch Job

  • Tilbudschef - NCC Renovering Vest

  • Business Controller til DAHL Advokatpartnerselskab i Jylland

  • Salesforce-udvikler eller -arkitekt

  • Erfaren IT Supporter

  • Scrum Master with a practical approach

Se flere jobs

Job

  • Teamleder med strategisk blik på sociale medier til TV2.DK

  • Publiceringsredaktør til DRTV

  • Redaktionschef til DR Syd

  • Ledende producer til TV 2 Fyn

  • Fagbladet Folkeskolen søger ambitiøs kommerciel chef

  • Stream-tilrettelægger til TV 2 Fyn - vikariat

  • Politisk journalist til Avisen Danmark

  • Life science journalist

  • Chefredaktør til Fyns Amts avis

  • People Manager for Upright Music

  • Producer med lyst til digital udvikling søges til TV 2 Fyn

  • Digital Marketing Manager Copenhagen

  • SoMe Manager

  • DR Nyheder søger fem tværmedielle reportere til ny redaktion i Sydney

Se flere jobs

Kolofon

MediaWatch
Søg

Sektioner

  • Digital
  • TV
  • Radio
  • Aviser
  • Magasiner
  • Forlag
  • Politik
  • Debat
  • Navne
  • Sitemap
  • RSS feeds

Redaktør

Julie Mia Fogde

julie@mediawatch.dk

Tlf.: +45 3330 8301

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S

Annonceafdeling

annoncering@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7447

Annoncering

Jobannoncering

job@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7447

Job

Abonnement

Prøv MediaWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed.

mediawatch@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7447

Læs mere om abonnement her

Adresse

MediaWatch

Rådhuspladsen 37

1785 København V

Tlf.: +45 3330 8365

Retningslinjer

  • Persondatapolitik

Copyright © MediaWatch — Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret

Microsoft er i gang med at udfase Internet Explorer – det er vi derfor også.
Vi anbefaler en af følgende browsere for en bedre oplevelse. Klik på et af ikonerne for at downloade en ny browser.

Med venlig hilsen,
MediaWatch

Google ChromeMozilla FirefoxMicrosoft Edge