MediaWatch

Filmfolk vil have lavet om på støttemodellen til dansk film

DR og TV 2 bør i fremtiden skulle forpligte sig til støtte danske spillefilm, inden de går i produktion, i stedet for at det sker på bagkant som i dag. Det bør et nyt medieforlig lave om på, lyder det fra Danske Filminstruktører, der bakkes op af Producentforeningen og DFI.

Foto: Gregers Tycho/KULTUR

Debatten om DR og TV 2's engagement i danske spillefilm bliver nu genrejst af Danske Filminstruktører, der vil have politikerne til at lave om på støttemodellen til de danske film i det kommende medieforlig, så DR og TV 2 skal forpligtes til at støtte dokumentar- og spillefilm, inden de går i produktion frem for på bagkant ved at købe rettighederne. Det skriver Politiken.

Ifølge Christina Rosendahl, forperson for Danske Filminstruktører, handler det også om, at der er for få dansk producerede film, der bliver gjort gratis tilgængelige for befolkningen med den nuværende ordning via DR og TV 2, hvor filmene i stedet havner bag betalingsmure hos abonnementstjenesterne, der er villige til at erhverve sig rettighederne.

"Tv-stationerne skal tage risikoen i produktionsprocessen sammen med os andre og samtidig sikre, at filmene kommer ud til borgerne 18-24 måneder efter biografpremiere. Det kan ikke nytte noget, at filmene bliver låst bag streamingtjenesternes betalingsmure i fire-fem år, før de bliver gratis tilgængelige for danskerne," siger hun til Politiken - hvor hun får opbakning fra både Producentforeningen og Det Danske Filminstitut (DFI).

Kritikken hænger sammen med, at i den seneste medieaftale fra 2018 ophørte DR og TV 2's forpligtelse til at yde kulturstøtte til dansk film for i alt 130 mio. kr. årligt - en ændring som tv-stationerne selv havde ønsket og længe advokeret for. I stedet skulle TV 2 og DR fortsat engagere sig i det antal film, de hidtil havde støttet årligt, men fremover skulle det ske på markedsvilkår – og det har vist sig at være problematisk, lød det fra filmfolkene i en artikel hos MediaWatch i november.

Mere fra MediaWatch

Aller Media lukker magasinet Dossier

Dossier lukker og slukker efter seks år. Det skyldes ifølge chefredaktør økonomi og udfordringer med bl.a. stigende papirpriser. For mindre end et år siden lukkede Aller også Modemagasinet In efter 35 år.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs