MediaWatch

Metoo-dokumentar understreger behov for at diskutere ledelse i medierne

MEDIEKLUMMEN| Der bliver ledelsesmæssigt taget begrænset ansvar for metoo-sagerne, der er væltet ud af skabet på TV 2, mener dagens klummeskribent Uffe Gardel. Det viser, der brug for at diskutere, hvilke kompetencer ledelseslaget i mediebranchen bør have fremover.

De tre dokumentarprogrammer om TV 2’s sexmagtskultur er rystende og overvældende; der bliver fortalt forfærdelige historier og sagt tankevækkende ting. Naturligt nok samler opmærksomheden sig lige nu om de to fremtrædende elementer – sex og magtudøvelse.

Jeg vil gerne have, at vi et øjeblik kigger et andet sted hen. Lad os se på den lille historie, Anna Thygesen har fortalt.

En meget sen aften efter en julefrokost siger en chef ifølge hendes udsagn til hende: ”Du bliver aldrig til noget på TV 2. Du er for gammel. Du er for rapkæftet. Og jeg vil ikke kneppe dig”. Det er det sidste punktum, der tiltrækker sig opmærksomheden, for konteksten er jo Metoo (den pågældende chef har efterfølgende afvist at været kommet med udtalelsen, men det fastholdes af Anan Thygesen, red.).

Men det gode ved Thygesens historie er, at man kan pille sex-elementet ud af den. Lad os sige, at chefen bare havde sagt: ”Du er for gammel. Og du er for rapkæftet.” Det ville jo heller ikke fungere. Til fester skal chefer skal ikke diskutere karriere med de ansatte. Og de skal gå tidligt hjem. Og de skal aldrig være uforskammede, hverken til fest eller til hverdag.

Med dette vil jeg ikke tage opmærksomheden væk fra TV 2-kvindernes beretninger. Jeg vil påpege, at det, de blev udsat for, hænger sammen med inkompetent og ansvarsløs ledelse. Jeg tror endda, det er en årsagssammenhæng. Så vi bør diskutere ledelse i medierne.

Cheferne bemærkede intet

Anna Thygesen har sat navn på; chefen var daværende nyhedschef, senere nyhedsdirektør, Michael Dyrby, i dag chefredaktør på B.T. Dyrby benægter alt og hævder i øvrigt, at han ikke bemærkede den sexistiske kultur. Han siger, at han ” tager [sin] del af ansvaret som nyhedsdirektør på TV 2”, men man aner, at den del er meget lille. Heller ikke Dyrbys efterfølger som nyhedschef lagde mærke til noget; det er Jacob Nybroe, som i dag er chefredaktør for Jyllands-Posten. Andre chefer er bare tavse. Det er meget lidt chefagtigt; at være chef indebærer at tage ansvar.

Det er interessant, at Dyrby og Nybroe ikke så problemet. Tidligere TV 2-direktør Per Mikael Jensen fortæller nemlig i et af dokumentarprogrammerne, hvordan han med det samme mærkede den seksuelt ladede stemning og bad nogle af de mandlige chefer om at skrue ned for charmen.

Vælges fra lille kreds

Per Mikael Jensen var kun på TV 2 et års tid; Dyrby og Nybroe var der i mange år. Jensen tog ansvar; Dyrby og Nybroe mener stadig ikke, at de har et ansvar. Måske hænger det sammen med, at Jensen havde en international karriere bag sig, da han blev chef på TV 2; det havde hverken Dyrby eller Nybroe.

Redaktionelle chefer rekrutteres fra en ret lille kreds, de har sjældent ledererfaring fra andre brancher, og slet ikke fra andre lande. De har heller ikke en solid lederuddannelse, når de bliver chefer. Der er grunde til, at det er sådan, og måske kan det ikke være anderledes. Men så må man kompensere på anden vis.

TV 2 gør i dag det oplagte: man efteruddanner, og man arbejder med værdier. Jeg er ikke sikker på, at det er nok. For det første skal efter- og videreuddannelse af ledere i hvert fald sikre, at man systematisk får hentet ledelsesmæssig inspiration ind udefra – når nu man ikke vil rekruttere ledere udefra.

Ledelse bør anerkendes som fag

For det andet er der brug for en generel anerkendelse på journalistiske arbejdspladser af, at ledelse er et fag; det vil sige noget, man skal kunne, men som man kan lære – og som man er nødt til at lære.

Det indebærer blandt meget andet, at alle skal anerkende, at også ledere ligesom alle andre ledere skal ansættes på grundlag af deres lederevner. Hvilket måske igen indebærer, at man skal finde en anden måde at hylde og belønne gode journalister på end en ledertitel.

Denne udvikling har været i gang længe, men trægheden i den journalistiske kultur bremser den. Afdækningen af TV 2’s ledelsessvigt kunne være en anledning til at sætte farten op.

TV 2-top peger på Dyrby som problemet og afviser kendskab til upassende adfærd

Tidligere TV 2-topchef: Jeg gjorde ikke nok 

Mere fra MediaWatch

Lav tilslutning fra kunderne til Netflix' spilleplatform

Inden udgangen af 2022 vil Netflix have fordoblet sit udbud af mobilspil. Men på de ni måneder siden lanceringen af de første spil, har kun en lille del af abonnenterne udvidet deres Netflix-forbrug fra TV til også at gælde gaming.

Efter 18 år er det slut med NFL på Viaplay

Siden 2004 har danske fans kunnet følge amerikansk fodbold på Viaplays kanaler, men nu er det slut: Markedet har forandret sig for meget, lyder det fra Viaplay Group, der hidtil har siddet på rettighederne.

Lindhardt og Ringhof ser gevinst i forskelligheder med nykøbte Clio

Med overtagelsen af edtech-selskabet Clio har Lindhardt og Ringhof Uddannelse forstærket sin topposition på markedet for lærermidler. En ny, samlet platform vil stå klar inden for ”et års tid”, siger direktør. Konsolideringen vil også betyde afskedigelser bl.a. af Clios adm. direktør.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs