MediaWatch

Rigsretten afviser tv-transmission fra Støjberg-sag

Flere medier har ansøgt Rigsretten om at sende direkte tv fra rigsretssagen mod Inger Støjberg, men det har retten nu sagt nej til. Også Folketinget har tidligere afvist et forslag om tv-transmission.  (Opdateret)

Det indledende retsmøde i Rigsretten blev afholdt fredag d. 25. juni | Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Opdateret kl. 11.03 med kommentar fra Stig Hasner, DK4

Det vil ikke være tilladt at sende tv-billeder fra rigsretssagen imod tidligere udlændinge- og integrationsminister for Venstre, Inger Støjberg.

Det vil dog være muligt at transmittere billeder fem minutter før retsmødet, indtil dommerne er på plads, og retten er sat.

Nogle medier vil også få lov til at optage og transmittere billeder og lyd fra domsafsigelsen.

Det har Rigsretten afsagt kendelse om tirsdag formiddag efter at have behandlet spørgsmålet om mulighed for tv-transmission fra hovedforhandlingen i sagen.

Normalt er det ikke tilladt at tage billeder eller optage video fra retssager i det danske retssystem.

Dog kan der i særlige tilfælde - som ved domsafsigelser i retssager med stor mediebevågenhed - gives tilladelse til videooptagelse.

Inger Støjberg har selv ønsket, at pressen fik mulighed for at sende direkte tv-billeder fra den historiske straffesag.

Også flere medier har argumenteret for, at der bør være størst mulig offentlighed omkring sagen.

Derimod har sagens to anklagere, som er udpeget af Folketinget, argumenteret for at der ikke bør gives tilladelse til.

Kendelsen kommer efter Rigsretten fredag også forbød live-tv fra det indledende retsmøde.

En stribe medier - herunder DK4, DR, TV 2, Politiken og Ritzau - havde søgt om tilladelse til at transmittere fra sagen.

DK4: Skuffende afgørelse

Hos DK4 kritiserer grundlægger Stig Hasner kritiserer i en skriftlig kommentar afgørelsen, som han kalder "skuffende og tilbageskuende".

"Rigsrettens forhandlinger er offentlige, det vil sige, at enhver kan møde frem og sikre sig en af de få tilhørerpladser, når hovedforhandlingen i sagen mod Inger Støjberg går i gang den 2. september i Eigtveds Pakhus på Christianshavn i København. Denne offentlighed eller tilgængelighed burde som en selvfølge i 2021 omfatte fuld tilgængelighed for alle, hvilket vil være muligt via direkte eller forskudt transmission – lige som det i 26 år har været praktiseret med møderne i Folketingssalen," udtaler Stig Hasner i en kommentar.

Et klart flertal i Folketinget stemte i begyndelsen af juni nej til den tidligere Venstre-ministers eget forslag om, at der som udgangspunkt kunne sendes live.

Sagen indledes 2. september og afsluttes til november. Der ventes dom inden jul.

Mere fra MediaWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs