MediaWatch

Messerschmidt kræver beklagelse fra Mette F. i videosag

Professorer har kritiseret video på statsministerens private Facebook-side, fordi den er lavet af embedsfolk.

Statsministeren varslede i en video på Facebook nye corona-restriktioner op til pressemødet d. 7. december. | Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

"Et klokkeklart misbrug af embedsværket".

Det var dommen fra professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet Sten Bønsing, da Weekendavisen i sidste uge spurgte ham om en meget omtalt video, som statsminister Mette Frederiksen (S) 6. december lagde ud på Facebook.

Videoen, som var en blanding af adventshygge og et forvarsel om kommende coronarestriktioner, blev nemlig lagt ud på Mette Frederiksens private Facebook-side, som hun ikke fører som statsminister.

Og det må man ikke gøre på private sider, når videoen som i dette tilfælde er produceret af regeringens neutrale embedsfolk, var konklusionen fra Sten Bønsing.

Han blev bakket op af Tim Knudsen, professor emeritus i statskundskab.

Af samme årsag skal Mette Frederiksen onsdag svare på spørgsmål fra Morten Messerschmidt (DF) i Folketingssalen under spørgetiden til ministrene onsdag.

DF-næstformanden regner med, at der bliver tale om en ren tilståelsessag, og at statsministeren lægger sig fladt ned.

"Jeg forventer selvfølgelig, at Mette Frederiksen beklager, at hun ikke har overholdt reglerne, og på den måde har brudt de beføjelser, hun har," siger han til Ritzau.

"Det burde være noget af det, der står på ministergrønspættebogens side et, at man ikke må bruge de ministerielle embedsmænd til arbejde, som ikke har med ministeriet at gøre."

Morten Messerschmidt, der selv er uddannet jurist, vurderer, at Mette Frederiksen kunne have løst problemet ved at lægge videoen op på Statsministeriets hjemmeside og derfra have delt den på sin egen side.

Dermed ville videoen, som altså er lavet af regeringens neutrale embedsværk, være blevet udarbejdet til officiel brug for regeringen.

"Men pointen her er jo spørgsmålet om, hvorvidt Mette Frederiksen føler sig hævet over reglerne," siger Morten Messerschmidt.

Videoen på Mette Frederiksens private Facebook-side har fået omkring 16.000 personer til at trykke på en af de såkaldte like-knapper.

Videoen har desuden fået omkring 6700 kommentarer, og cirka 2900 personer har delt videoen på Facebook.

Videoen har været omdiskuteret i forbindelse med kritikken af statsministerens brug af sociale medier til at kommunikere på, frem for professionelle, redaktionelle medier.

/ritzau/

Lektor: Medier er dobbeltmoralske i kritik af regeringens brug af sociale medier

DJ-formand: Der skal kunne stilles kritiske spørgsmål når coronarestriktioner meldes ud

Mediehuse går i rette med statsminister: Flere og flere betaler for nyheder

Tom Jensen om statsministers kommentar: Det er sindssygt provokerende  

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Radio Loud er snart no more, mens sportslisten skal genoplives, hvis det står til kulturministeren. Brancheorganisationer råbte vagt i gevær over nyt lovforslag om moms på rettigheder, en tv-status blev gjort op, og Frankfurt Bogmesse vendte tilbage i fysisk form. Alt det og meget mere i ugens overblik over slagets gang i mediebranchen

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs