MediaWatch

Regeringens DR-udspil får kritik fra både højre og venstre side af Folketinget

Prioriteringen af midler til DR i regeringens finanslovudspil er forkert, mener Konservative, mens Radikale kritiserer finansieringen, der ifølge ordfører vil koste i andre dele af branchen. Dansk Erhverv mener, DR-besparelserne kun bør rulles tilbage på visse betingelser.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Regeringen er klar til at slå en streg over de sidste DR-besparelser, som ifølge medieaftalen skal ramme i 2022 og 2023. Ifølge oplægget til en finanslov vil regeringen prioritere midler til "velfærd, grønne initiativer samt en kommende medieaftale, der omfatter annullering af de forudsatte besparelser på DR's bevilling i 2022 og frem", hedder det i udspillet.

Så langt så godt, mener De Radikales medieordfører Jens Rohde. Han kritiserer imidlertid, at regeringen ikke har afsat pengene til DR som en post i udspillet, men lagt op til, at pengene skal findes i den pulje på 1,5 mia., der er spillet ud som forhandlingsramme – og som groft sagt er den pose penge, der er afsat til lunser til andre partiers mærkesager for at få enderne til at mødes i en aftale.

"Det er dejligt i den forstand, at flertallet så er sikret. Men det ændrer ikke på det faktum, at det indtil videre kun er ord, for det er penge, der skal tages ud af den forhandlingsramme, vi nu sidder med. Det ser jeg som en misforståelse," siger Jens Rohde.

"Vi havde forventet, at der var afsat penge til DR (særskilt i udspillet, red.), så vi kunne bruge en del af de andre penge til også at adressere den hjælp, der skal til andre steder. Hvis vi både skal finde pengene til DR og til at redde P6 og P8 og samtidig skal smide penge ind i en pulje til lokale og regionale medier, så er vi ved at være derhenne, hvor der ikke er penge til andre initiativer," siger Jens Rohde, der kalder forhandlingsrammen på 1,5 mia. kr. "den laveste", han har oplevet.

"Jeg ser meget gerne, at vi får nogle resultater, der rækker ud over DR og kan redde vores dagspresse, og der tror jeg bare, at pengene er blevet færre," siger Jens Rohde, der varsler, at De Radikale er på vej med et medieudspil, "der adresserer hele medieområdet".

Vil styrke DR

Hos Enhedslisten er medieordfører Søren Søndergaard tilfreds med udmeldingen om at fjerne de resterende besparelser på DR, men kritiserer ligesom De Radikales medieordfører regeringen for, at de sløjfede besparelser ikke er sat på selve finansloven, men blot henvist til en pulje, der kan forhandles om.  

"Der har været en fælles forståelse hos både S, R, SF og Enhedslisten, at besparelserne på DR skal fjernes. Men regeringen kommer ikke med nogen penge. Det er kun ord. Jeg synes, det er besynderligt, at man vil fjerne besparelserne, men ikke lægge penge til det," siger Søren Søndergaard. 

Han mener, at en styrkelse af DR er nødvendig, efter at man har set nogle af konsekvenserne af de allerede foretagede besparelser, der bl.a. har kostet DR to børn og unge kanaler på flow-tv.

"Alene det, at DR måtte lukke for Ultra, har jo betydet et fald blandt børn, der bruger DR. Det er ikke brugere, der rykker til andre danske medier, men brugere, der er er gået til internationale streamingtjenester. DR skal være toptunet til at kunne levere børne-tv og tage kampen op mod internationale mediegiganter," siger Søren Søndergaard.

Konservative kritiserer timing

Hos De Konservative, der er en del af den gældende medieaftale fra 2018, der pålægger DR at skære ned, er medieordfører Birgitte Bergman grundlæggende imod, at regeringen vælger at prioritere flere midler til DR.

"Vi står på mål for den medieaftale, der blev indgået i sin tid. Vi står i en helt anden situation i dag, hvor verden brænder, og derfor kan det virke højst besynderligt, at det er DR, der skal have tilført midler, når der er virksomheder i Danmark, der bukker under. Set i det større perspektiv står jeg uforstående over for regeringens prioriteter," siger Birgitte Bergman, der anerkender DR for at "levere rigtig god public service" og for at have samlet danskerne under coronakrisen med eksempelvis fællessang.

"Vi har fokus på, at få gang i danske arbejdspladser igen. Desværre rammer corona krisen hårdt i mange brancher. Alle skal spare rundt omkring og alle kommer til at lide tab. Det er ikke for sjov, vi har lavet kompensationspakker, og derfor står jeg lidt undrende over for de prioriteter, regeringen går ind med til finanslovsforhandlingerne."

Dansk Erhverv vil fastholde pejlemærker

Hos Dansk Erhverv, hvor en række medievirksomheder er medlem, anerkender man i udgangspunktet, at DR allerede har gennemført store besparelser, men som andre offentlige institutioner skal DR også hele tiden se på, hvor de kan spare og effektivisere.

"Vi er åbne over for at rulle anden runde besparelser tilbage, men det skal være på betingelse af, at det ikke går ud over den balance, der er kommet mellem private aktører og DR. De principper, man vedtog i sidste medieaftale bl.a. omkring samarbejde, skal fastholdes," siger Charlotte Enevoldsen, der er fagchef for medier og kreative erhverv i Dansk Erhverv.

"DR er er en super vigtigt spiller og er et lokomotiv i den danske mediebranchen. Men når man har den position, følger der også et ansvar for at trække tingene i den rigtige retning, og vi er i en situation, hvor danske medier er underlagt enorm konkurrence fra udenlandske spillere. Derfor er det vigtigt, DR understøtter økosystemet i den danske mediebranche.”

DR har allerede søsat besparelser for 420 mio. kr. i perioden 2019-2021. Der udestår, som sagerne står nu, besparelser for 250 mio. kr. i 2022-2023.

Regeringen vil droppe DR-besparelser i finanslovsudspil 

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

B.T. lukker printavisen, cityredaktionerne nedlægges og chefredaktør Jonas Kuld Rathje stopper, Bog & Idé barsler med streamingtjeneste, og DR gentænker kulturdækningen. Det har været en travl uge i Mediedanmark, men du får overblikket over de vigtigste historier lige her.

Den Uafhængige venter øget vækst i 2022 med dyrere abonnement

Radiostationen, der gik i luften i 2020, lagde 20 kr. til abonnementsprisen i marts, hvilket har fået nogle af de betalende lyttere til at falde fra. Medlemstallet ventes dog at vokse og omsætningen stige i indeværende år, vurderer strategichef Kasper Saugmann.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs