MediaWatch

Kulturministeriet gav public service-medier besked før andre om at lukke ned

DR, TV 2 og TV 2 Regionerne hørte til en lille skare på seks institutioner, som Kulturministeriet ringede til med instruks om corona-nedlukningen i marts forud for historisk pressemøde. Øvrige kultur- og uddannelsesinstitutioner blev først efterfølgende kontaktet per mail.

På et pressemøde i Statsministeriet 11. marts blev det meddelt, at store dele af samfundet skulle lukkes ned. DR, TV 2 og TV 2 Regionerne havde forinden fået telefonisk besked af Kulturministeriet. | Foto: ANTHON UNGER

DR, TV 2 og TV 2 Regionerne var blandt de få, som Kulturministeriet valgte at give besked om nedlukningen af en stor del af samfundets aktiviteter 11. marts, før beslutningen blev meddelt ved et pressemøde samme dag. Det viser et svar fra kulturminister Joy Mogensen (S) til Folketingets Kulturudvalg.

Public service-medierne fik på linje med Danmarks Idrætsforbund, DGI og Højskoleforeningen en opringning "forud for" det historiske pressemøde om aftenen d. 11. marts, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) meddelte beslutningen om bl.a. at lukke alle skoler og uddannelsesinstitutioner ned som en konsekvens af coronapandemien. Også public service-medier med undtagelse af nyheder og beredskab blev instrueret om at lukke ned.

Først efter pressemødet fik en række andre kultur- og uddannelsesinstitutioner såsom Det Kongelige Bibliotek, Det Danske Filminstitut, Det Kongelige Teater samt de fire musikkonservatorier i landet, Kunstakademiet og Filmskolen besked, fremgår det. Det skete skriftligt via en mail i modsætning til public service-medierne, der altså var blandt dem, der fik et opkald fra ministeriet.

På et samråd i Folketingets Kulturudvalg i juni forklarede Joy Mogensen, at alle ministerier af Statsministeriet blev bedt om at vurdere, hvilke interessenter der skulle ringes til og kontaktes i forbindelse med nedlukningen.

Kulturministeriets ordre til DR og TV 2 om at sende alle medarbejdere hjem på nær dem, der arbejder med nyheder og beredskab, blev første gang omtalt af Information i maj. Med dén manøvre lod regeringen hånt om armslængden mellem staten og de to public service-medier, lød det efterfølgende fra fagfolk over for MediaWatch, mens TV 2's bestyrelsesformand, Jimmy Maymann, udlagde forløbet sådan, at armslængdeprincippet "uforvarende er blevet udfordret".

Kulturminister Joy Mogensen har siden beklaget, at beskeden til mediehusene blev givet som et påbud frem for en opfordring, som ville have respekteret, at mediehusene er selvstændige, uafhængige institutioner og virksomheder – selvom de er statsejede.

Onsdag kunne MediaWatch berette, at også TV 2 Regionerne blev ringet op af Kulturministeriet med en instruks om nedlukningen. De regionale public service-medier fremgik i første omgang ikke af den liste over medier, som blev orienteret om nedlukningen, som Joy Mogensen oplyste i sit svar til Folketingets Kulturudvalg. Det er i dag, torsdag, blevet ændret.

"Jeg har første gang svaret udvalget på dette spørgsmål d. 7. juli 2020. Af besvarelsen fremsendt d. 7 juli fremgik TV 2 Regionerne ved en beklagelig fejl ikke på ovenstående liste. TV 2 Regionerne modtog ligesom DR og TV 2 en opringning d. 11. marts og deltog i informationsmøde d. 12. marts," skriver Joy Mogensen i det opdaterede svar.

Mere fra MediaWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs