MediaWatch

Fogedforbud mod skjulte TV 2-optagelser bliver droppet

Borgmester Jacob Bundsgaard bakker rådmand op i at frafalde krav om forbud mod skjulte optagelse på plejehjem. Politianmeldelse af TV 2 trækkes tilbage.

Plejecenter Kongsgården i Viby Aarhus. | Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Sundheds- og omsorgsrådmand Jette Skive (DF), Aarhus Kommune, vil droppe kravet om fogedforbud mod skjulte optagelser på plejehjemmet Kongsgården.

Samtidig trækkes politianmeldelsen af TV 2 tilbage, oplyser rådmanden i en pressemeddelelse.

"Jeg har hele tiden sagt, at jeg gerne så, at optagelserne blev vist. Det er vigtigt, at vores ældrepleje får flere medarbejdere og at særligt indsatsen over for demente styrkes," siger Jette Skive.

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) udtrykker sin opbakning til at frafalde kravet om fogedforbuddet.

"Byrådet har allerede tilkendegivet sin holdning, i og med at 29 af 31 byrådsmedlemmer bakker op om en offentliggørelse. Jette Skive har således både byrådets og min opbakning til at undlade at søge fogedforbuddet opretholdt," siger han i en pressemeddelelse.

Fik nedlagt fogedforbud inden visning

TV 2 fulgte i efteråret 2019 en 90-årig kvinde på plejehjemmet med skjult kamera. Forinden havde TV 2 sikret sig samtykke fra kvindens pårørende.

Det mundede ud i en dokumentar, som skulle have været vist på tv-stationen. Men Aarhus Kommune fik nedlagt forbud først ved byretten og siden landsretten.

Landsretten stadfæstede forbuddet med den begrundelse, at hverken den demente kvinde eller hendes værge og nære var i stand til at give samtykke.

Aarhus Kommune har politianmeldt TV 2 for optagelserne. Fire personer fra mediet, herunder nyhedsdirektør Mikkel Hertz, er således blevet sigtet for uberettigede optagelser.

Kan give problemer for kommune

Inden meldingen om opbakning fra Jacob Bundsgaard havde Jette Skive opfordret borgmesteren til at indkalde til et ekstraordinært byrådsmøde i kommunen.

Her ville rådmanden søge opbakning til, at kommunen ikke går videre med sagen.

"Byrådspolitikerne i Aarhus har givet udtryk for, at de ligesom jeg gerne vil have vist optagelserne, men under forudsætning af, at vi ikke gør noget ulovligt," lød det fra Jette Skive.

"Det kan jeg ikke garantere, så derfor kræver jeg deres opbakning, så jeg ikke bagefter står og med ansvaret for at have brudt loven," siger Jette Skive.

Kommunens egen rådgiver har tidligere udtalt, at Aarhus Kommune kan komme i problemer, hvis man dropper fogedforbuddet. Det skyldes, at retten har vurderet, at optagelserne er krænkende over for den demente kvinde.

"Byretten og landsretten har tydeligt afgjort, at optagelserne er så krænkende over for både borgeren og medarbejderne, at de er ulovlige at vise," lød det fra Jette Skive inden meldingen fra borgmesteren.

"Hvis jeg som politiker ikke følger loven, så er det skråplan. Samtidig er min holdning om, at optagelserne bør vises, delt af politikere fra begge fløje, nationalt såvel som lokalt, selv om det er ulovligt. Det er også helt tydeligt for mig, at borgerne insisterer på at få forholdene frem i lyset."

Mere fra MediaWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs