MediaWatch

Flere danske film kan gå uden om DR og TV 2

Salg af en række film fra Nordisk Film Distribution til Yousee betyder, at de pågældende film ikke bliver vist af DR og TV 2, der er forpligtet til at investere i samlet 24 spillefilm om året.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det udfordrer grundlaget under DR og TV 2's forpligtelse til at investere i danske film, at Nordisk Film Distribution har solgt visningsrettighederne til en række film til Yousee. Det skriver Politiken.

Nordisk Film Distribution og Yousees aftale blev præsenteret i september og sender tv-rettighederne til 6-8 film på Yousees hænder de kommende to år. Samtidig er DR og TV 2 forpligtet til at investere i hhv. 14 og 10-11 spillefilm årligt – svarende nogenlunde til det samlede antal spillefilm, der produceres årligt i Danmark.

"Styrken ved dansk film er, at de er blevet set af så kolossalt mange, fordi de også er blevet vist på de offentligt ejede public service-stationer. Og det var også det, der var intentionen i den nuværende filmaftale, men det fungerer tydeligvis ikke," siger Claus Ladegaard, direktør for Det Danske Filminstitut, til Politiken.

Instituttet bebrejder ikke Nordisk Film Distribution, at selskabet har indgået aftalen med Yousee, hvis tv-kanal Xee med 0,4 pct. står for en langt mindre del af tv-seningen end DR og TV 2's kanaler. Nordisk Film Distributions direktør, Kenneth Wiberg, siger til Politiken, at aftalen med Yousee er "den bedst mulige aftale", der kunne opnås for de film, der er en del af aftalen med Yousee.

DR og TV 2's forpligtelse til at investere i dansk film var frem til og med 2018 fastsat ved et bestemt beløb – senest 65 mio. kr. årligt pr. selskab. I de to public service-udbydere nye forpligtelser er det ændret til et bestemt antal film årligt – 14 spillefilm for DR's vedkommende og 10-11 for TV 2's – og aftalerne med filmproducenterne skal indgås på markedsvilkår.

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere