MediaWatch

Arne Mariager om ny post i DR: "Jeg ved lige præcis hvor hæslig en sparerunde er"

Journalist og forfatter Arne Mariager er efter en selvvalgt timeout tilbage i mediebranchens kerneland som nyt medlem af DR's bestyrelse. Her vil han bidrage med journalistisk faglighed, fokus på provinsen - og 25 års erfaring som chefredaktør i sparetider.

Foto: PR

Arne Mariager blev i december udpeget til at være en del af DR's nye bestyrelse for perioden 2019-2022. Manden, der helst vil omtales som journalist, har 25 års erfaring som chefredaktør for flere forskellige lokalaviser med sig i bagagen. I slutningen af 2008 forlod han branchen, da han smækkede med døren til Vejle Amts Folkeblad, da han bl.a. "ikke orkede flere sparerunder".

"Jeg blev noget overrasket over udpegelsen, for nu har jeg været væk fra branchen i 10 år, men jeg er meget glad for at få muligheden," siger han.

Han forlod altså branchen, fordi han ikke gad flere sparerunder. Nu skal han – paradoksalt nok – sidde med i bestyrelsen for et mediehus, der har godt gang i besparelser på 20 pct. frem mod 2023. Men fortiden med 25 år som chefredaktør på aviser, der konstant skulle skære i budgettet, ser han nu som en vigtig erfaring, der kan bruges i bestyrelsesarbejdet.

"Jeg ved lige præcis, hvor hæslig en sparerunde er. Jeg synes, det er vigtigt, man selv har prøvet at være i den der klemme mellem ambition og økonomi. Det giver mening for mig at bidrage med min erfaring i en bestyrelse, hvor man både skal spare og opretholde en korpsånd, humør og god dynamik," siger Arne Mariager.

De sidste 10 år har han fået tilbudt flere forskellige bestyrelsesposter, fortæller han, men han har takket nej til dem alle. Men posten i dét, Arne Mariager ser som Danmarks vigtigste kulturinstitution, var for spændende at takke nej til. Det er nemlig ekstremt vigtigt med et stærkt DR i mediebilledet i dag, mener han.

"DR er vigtig, da det er et medie, der ser på hele landet, og som skaber en sammenhæng. Hele Danmark er jo interesseret i DR, og de fleste har en holdning. Vi ser det som vores, og derfor berører det os alle."

Relativt forkælet

Journalisten, der i højere grad har været både forfatter og foredragsholder de sidste 10 år, er ikke i tvivl om, at DR går en hård tid i møde. Og danskerne vil også komme til at mærke besparelserne i den nærmeste fremtid, hvis man spørger Arne Mariager.

"Danskerne har ikke mærket konsekvenserne af det her endnu, men det kommer. Der er ingen organisation i verden, der kan komme igennem en besparelse på 20 pct., uden det kan mærkes," siger han.

Men selvom besparelserne kommer til at kunne mærkes, er det ikke ensbetydende med, at udviklingen i et stort mediehus som DR bare skal gå i stå. Det er vigtigt at være på forkant, hvis man ikke vil blive overhalet indenom, mener det nye bestyrelsesmedlem. Han ser positivt på, at DR netop har en ambition om at skabe nyt trods besparelserne.

"Ud fra en journalistisk betragtning synes jeg, at det er virkelig spændende at se en institution, der måske har været relativt forkælet, blive udsat for en hård besparelsesrunde, men som alligevel formår at komme ud af det med en ide om, at der skal skabes nye ting frem for bare at være defensiv," siger Arne Mariager og tilføjer:

"Det er godt gået, og det gjorde indtryk på mig at opleve en gruppe medarbejdere og ledere ved introduktionsmødet, der er sikre på, at de stadig kan levere noget nyt og dynamisk til danskerne. Det vil jeg også gerne bakke op om i min rolle som bestyrelsesmedlem."

Vigtigt med dygtig bestyrelse

Det introduktionsmøde, som Arne Mariager henviser til, fandt sted 31. januar. Her mødtes den nye DR-bestyrelse for første gang i DR Byen, og de nye medlemmer fik en kort præsentation af DR og public service-husets direktion. For Arne Mariager var det et spændende træf, der gav gode forhåbninger for det fremtidige bestyrelsesarbejde.

"Jeg tror, vi bliver en god bestyrelse, der kan finde ud af at arbejde sammen. Har man siddet som leder i en virksomhed, ved man, at det er vigtigt med en dygtig bestyrelse, der fungerer sammen, så den ikke fører intern krig," siger Arne Mariager.

Det er i hvert fald hans første fornemmelse af det forestående arbejde, og den, håber han, varer ved, når bestyrelsesarbejdet for alvor går i gang. Den nye bestyrelse for sætter sig om bordet d. 7. marts til det første bestyrelsesmøde.

Journalistikkens og provinsens stemme

Arne Mariager ser sig selv som journalistikkens stemme i den nye bestyrelse. Af de i alt 11 bestyrelsesmedlemmer er det ham selv, Erik Bjerager, ansv. chefredaktør ved Kristeligt Dagblad, og medarbejderrepræsentanten fra DR Hanne Ried Larsen, der har en journalistisk baggrund.

"Man må spørge sig selv, hvad man kan bidrage med i en bestyrelse som DR's. Alle i bestyrelsen kan bidrage med noget forskelligt, og det, jeg især kan byde ind med, er fagligheden omkring journalistikken. Især tonen og etikken i journalistikken er jeg meget optaget af," siger Arne Mariager.

Foruden at bidrage med sin faglighed vil han også have et fokus på hele Danmark, fortæller han. Det er for ham vigtigt at huske, at man også skal komme uden for København, og selvom han ikke vil beskylde DR for københavneri, er det altid en risiko at fokus kan ligge for meget på den by, man selv har hovedsæde i.

"Det er klart, at når DR Byen ligger i København og altid har gjort det, så er man bedre kørende, når det drejer sig om dækningen af hovedstadsområdet end f.eks. dækningen af området i Midt- og Vestjylland. For man har en større berøringsflade, da man selv er der meget mere," siger Arne Mariager.

"Derfor vil jeg gerne bidrage til, at man får holdt øje med hele det øvrige Danmark. Jeg har levet mit liv i provinsen og synes, at der er mange interessante historier at fortælle derfra. Jeg er også sikker på, at DR har ambitioner om at gøre det, og det fremgår også klart af deres ambitioner for fremtiden, og de ambitioner vil jeg gerne understøtte," tilføjer han.

Seertal er ikke alt

For Arne Mariager er DR først og fremmest et spørgsmål om kultur, folkelighed og dansk oplysning.

"Vi lever i en tid, hvor alt viden er blevet tilgængeligt. I dag kan en dansker blive klogere, end en dansker nogensinde har været på grund af de digitale muligheder. Du skal bare trykke på en knap. Men samtidig har vi fået mulighed for at vælge dumheden. Vi kan vælge alt det underholdning, vi vil, frem for oplysning," siger han.

"Derfor er det godt, og det skal vi virkelig huske på, at vi har en institution, der ikke bare skal måles på seertal, men også på, om den bidrager til den folkelige oplysning. For det har aldrig været mere nødvendigt end i dag," mener Arne Mariager.

Mere fra MediaWatch

ViacomCBS sælger studiebygninger i milliardhandel

Den amerikanske mediekoncern ViacomCBS skiller sig af med over en million kvadratmeter studieområder og -bygninger, som har dannet ramme om et væld af tv-shows og optagelser af serier og film siden 1928.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs