MediaWatch

Biografer fraråder statslig indblanding i filmdistribution

Staten skal ikke blande sig i, hvornår biograffilm skal ud på digitale platforme, mener Danske Biografer. Formand Kim Pedersen er "målløs".

Foto: Ritzau Scanpix/Anne Bæk

Det er utidig indblanding, når regeringen vil bestemme, hvornår mindre sælgende film skal være tilgængelige på digitale platforme.

Det er meldingen fra formanden for Danske Biografer, Kim Pedersen, efter at regeringen tirsdag er kommet med sit udspil til en ny filmaftale.

"Jeg er målløs over, at en liberal regering kan komme med et sådan krav, der går ind i de forretningsmæssige aftaler, som biograf og distributør indgår," siger han.

Inden sommerferien blev regeringen og Dansk Folkeparti enige om en medieaftale for 2019-2023. Rammerne for dansk film skal dog først fastlægges i en filmaftale for samme periode. Det fremgik af medieaftalen.

Og de forhandlinger er skudt i gang tirsdag. Blandt andet med forslaget om, at de biograffilm, som ikke sælger særlig godt, skal hurtigere ud på streamingtjenesterne. Formålet er, at filmene skal være til gavn for alle, lyder det fra regeringen.

Jeg er målløs over, at en liberal regering kan komme med et sådan krav, der går ind i de forretningsmæssige aftaler, som biograf og distributør indgår

Kim Pedersen, formand, Danske Biografer

Men det er unødig indblanding fra statens side, mener Kim Pedersen. Han understreger, at filmbranchen sagtens kan finde ud af at indgå sådanne aftaler selv.

"Det er ikke sådan, at der ikke er nogen danske film, der kommer hurtigt ud på streamingtjenesterne. Men det er ikke noget, staten skal blande sig i. Det er op til filmens parter, og det kan de også godt finde ud af," siger han.

Ifølge Kim Pedersen har erfaringen desuden vist, at når filmene ikke bliver set i biografen, får de heller ikke mange seere på de digitale platforme.

Det er først, når de danske film bliver sendt på TV 2 eller DR, at flere mennesker ser dem. Derfor vil det kræve, at regeringen også sætter en begrænsning på, hvor længe filmene kan lægge på streamingtjenesterne, hvis det reelt skal gavne filmene, mener han.

I regeringens filmudspil foreslår man også at hæve støtten til de regionale filmfonde med 35 mio. kr. årligt.

Forhandlingerne om den kommende filmaftale forventes afsluttet i denne måned.

Regeringen vil give mere fleksibel støtte til dansk film

Biografer skyder S-forslag om tocifret millionfinansiering ned 

Mere fra MediaWatch

"Helt generelt synes jeg selvfølgelig, at vi chefredaktører skal stille op"

Principielt bør mediechefer også stille op til kritiske interviews, når medierne forventer det samme af fx politikere, mener Berlingskes chefredaktør, Tom Jensen, efter kritik fra tidl. statsminister af manglende interviews med B.T.'s ansv. chefredaktør Michael Dyrby i kølvandet på dokumentarfilmen om metoo på TV 2.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs