MediaWatch

S planlægger at rulle dele af medieaftale tilbage

Får Socialdemokratiet magten efter næste valg, skal public service styrkes efter medieaftalens nedskæringer. Også Enhedslisten vil ændre aftalen ved et regeringsskifte "5 min. efter næste folketingsvalg", lyder det fra partiet.

/Ritzau Scanpix/Uffe Weng
Foto: /Ritzau Scanpix/Uffe Weng

Danske medier, dansk kultur og sprog er svækket, og derfor er det afgørende, at public service styrkes frem for at blive beskåret.

Sådan lyder det fra Socialdemokratiets kultur- og medieordfører, Mogens Jensen.

Han er utilfreds med en medieaftale mellem regeringen og Dansk Folkeparti, som blev indgået natten til fredag. Aftalen gælder for årene 2019 til 2023.

"Det er ikke svaret på de udfordringer, vi står over for med medierne, at vi svækker dem, og at man svækker danskernes adgang til danskproduceret medieindhold. Det er det, der sker markant med den medieaftale, som regeringen har indgået," siger han.

Blandt aftalens hovedpunkter er bedre vilkår for de digitale nyhedsmedier, to nye public service-kanaler, en forøgelse af public service-puljen, øget støtte til den regionale og lokale nyhedsformidling, en afskaffelse af licensen, støtte til dansk film samt en fokusering af DR.

Men Socialdemokratiet, der trak sig fra forhandlingerne i sidste uge, kalder medieaftalen "smal og dårlig".

"Det der for Socialdemokratiet er hovedkritikken mod forslaget, er den massive nedskæring på public service. Vi vil søge flertallet for at styrke public service, hvis vi måtte blive betroet regeringsmagten," siger Mogens Jensen.

Også Enhedslisten melder sig klar til at ændre aftalen ved et regeringsskifte. "Det forlig må ikke holde 5 minutter efter næste folketingsvalg", skriver medieordfører Søren Søndergaard på Twitter.

Socialdemokratiet er enig i nogle af de andre punkter i aftalen, pointerer han.

Det gælder blandt andet en styrkelse af lokale og regionale medier for en bedre geografisk mediedækning af landet - herunder at mindst halvdelen af de ansatte ved Radio24syv skal rykke vest for Storebælt.

Næste folketingsvalg i Danmark skal senest afholdes 19. juni 2019.

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere