MediaWatch

Regeringen og Dansk Folkeparti indgår ny medieaftale

De tre regeringspartier og Dansk Folkeparti er blevet enige om et nyt smalt medieforlig, der træder i kraft fra nytår. Få hovedpunkterne i aftalen her.

Kulturminister Mette Bock (LA). | Foto: Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen

Efter mere end 12 timers forhandlinger i Kulturministeriet er regeringen og Dansk Folkeparti klar med en ny femårig medieaftale. Det fremgår af en pressemeddelelse fra ministeriet.

Ud over afskaffelsen af licensen og en beskæring af DR's budget over de fem år, som regeringen og Dansk Folkeparti indgik aftale om i april, betyder aftalen bl.a. to nye public service-kanaler flere midler til den regionale og lokale nyhedsformidling, en øget Public Service-Pulje samt øget støtte til digitale nyhedsmedier.

”Jeg er glad for, at vi nu – efter et langt og grundigt forhandlingsforløb – står med en stærk aftale, der sikrer bedre balance mellem de statslige og private medier, mellem de landsdækkende og de regionale/lokale medier, mellem trykte og digitale medier samt mellem ældres og unges adgang til medier," siger Kulturminister Mette Bock (LA) i meddelelsen.

"Danskerne får en ny radiokanal med fokus på kultur og klassisk musik og en ny tv-kanal med fokus på kultur og folkeoplysning, og så får nyhedsleverandørerne mulighed for at udvikle de digitale nyhedsmedier på samme vilkår som de trykte aviser. Endelig har regeringen og Dansk Folkeparti aftalt at afskaffe licensen og slanke DR. DR skal i fremtiden være en kulturinstitution og ikke en bred mediemastodont, som tilfældet er i dag."

To nye kanaler i Vestdanmark

Ud over reduktionen af DR's budget skal antallet af flow-tv kanaler reduceres fra seks til fire - og DR skal i højere grad være en kulturinstitution frem for mediehus med fokus på nyheder, oplysning, kultur og indhold til børn og unge. Derudover skal der være en øget gennemsigtighed i DR's økonomi.

Aftalen betyder også, at der oprettes to nye public-service kanaler - en ny radiokanal med fokus på kultur og klassisk musik, der får årligt offentligt tilskud på 30 mio. kr. samt en ny tv-kanal med kultur og folkeoplysning med et årligt tilskud på 50 mio. kr. Kanalerne kommer i udbud i 2019 og skal placeres vest for Storebælt.

Også Radio24syv skal flytte hovedsædet til Fyn eller Jylland i forbindelse med et nyt udbud af kanalen fra 2020. Regeringens planer om at beskære tilskuddet til kanalen med 33 pct. er blødt op. Finansieringen sænkes dog gradvist fra 94,8 mio. kr. i 2019 til til 83 mio. kr. i 2023.

Public Service-Puljen vokser årligt til 101 mio. kr. i 2024 mod de nuværende 35 mio. kr. årligt. Forøgelsen af puljen bliver dermed mindre, end regeringen hidtil har lagt op til. Puljen vil have særligt fokus på innovation og kvalitetsindhold på alle platforme - inklusiv lyd, men ikke projekter på skrift.

Internationale streamingtjenester skal samtidig pålægges at investere 2 pct. af deres danske omsætning i nyt dansksproget indhold.

Mere til digitale og regionale medier

Støtten til de digitale medier øges med et beløb, der stiger årligt til 68 mio. kr., mens man afventer, at det retslige grundlag i EU i forhold til en momsfritagelse af digitale nyhedsmedier afklares.

”Vi glæder os over, at det endelig lykkes at ligestille de trykte og de digitale medier i forhold til momsfritagelsen. Medieforbruget er i opbrud, og med den digitale momsfritagelse øges mediernes incitament til at udvikle nye forretningsmodeller og skabe nye indtjeningskilder," kommenterer Venstres medieordførere Britt Bager og Mads Fuglede i meddelelsen.

Regionale og lokale nyhedsmedier tilgodeses i forhold til landsdækkende dagblade med en stigning i det maksimale årlige støttetilskud til de trykte nyhedsmedier. 25 mio. kr. øremærkes årligt fra 2020-2023 til en pulje, der skal styrke ugeaviserne.

De planlagte besparelser på 2 pct. på de regionale TV 2-stationer er droppet – stationerne får yderligere 1 mio. kr. hver til dækningen af næste kommunalvalg.

Endelig sættes filmstøtten i vejret med 120 mio. kr. Af dem anvendes årligt 35 mio. kr. til regionale filmfonde uden for hovedstaden.

Vi er meget tilfredse med, at aftalen styrker de regionale og lokale medier, at der bliver skabt nye medier vest for Storebælt, at TV 2 ikke sælges, at FM bevares, og at de regionale filmfonde får markant flere midler," siger kulturordfører Alex Ahrendtsen og medieordfører Morten Marinus, Dansk Folkeparti i meddelelsen med henvisning til, at det tidligere i dag kom frem, at planerne om at slukke FM-båndet er taget af bordet.

Mere fra MediaWatch

16 medarbejdere fratræder på Jyllands-Posten

Syv journalistiske medarbejdere forlader avisen, mens yderligere ni medarbejdere er blevet opsagt - herunder en redaktionel analysechef. Derudover lukker Jyllands-Posten for kommentarsporet på Facebook. (Opdateret)

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs