MediaWatch

CBS stævner egen storaktionær

CBS forsøger at forhindre storaktionærs ønske om fusion og hævder i sit sagsanlæg, at storaktionærens topchef ikke handler i alle aktionærers bedste interesse.

Foto: Ritzau Scanpix/AP/Mary Altaffer

En noget opsigtsvækkende udvikling fandt mandag sted, da CBS Corp. besluttede sig for at stævne National Amusements.

Opsigtsvækkende, fordi stævningen forsøger at forhindre en fusion af CBS med Viacom, og endnu mere opsigtsvækkende, fordi National Amusement er den kontrollerende aktionær i CBS.

"Only in America!"

Men der er da naturligvis et ekstra tvist, for Bloomberg News kan samtidig fortælle, at kampen mellem CBS og National Amusement formentlig er det sidste og endelige opgør mellem CBS' topchef, den tidligere skuespiller Les Moonves, og Sumner Redstones familie. Redstone-familien var nemlig bag Les Moonves' vej til toppen i CBS, som han har været chef for i 13 år. Les Moonves har i to årtier på den måde arbejdet for Redstone-familien.

Frøken Redstones farlige magt

CBS hævder i sit sagsanlæg mod National Amusement, at storaktionærens topchef, Shari Redstone, ikke handler i alle aktionærers bedste interesse, og at storaktionæren skal forhindres i at erstatte eksisterende bestyrelsesmedlemmer i CBS med nye, som er parate til at støtte en fusion med Viacom.

Den nuværende bestyrelse i CBS har nedsat en komite, som skal vurdere det fornuftige i en fusion med Viacom, som National Amusement har ønsket. Indtil videre har komiten dog fundet, at det er bedre for aktionærerne at godkende et særligt aktieudbytte, som vil udvande National Amusements stemmeret fra 80 til cirka 17 pct.

"Intet ledelseshold kan præstere i skyggen af den farlige magt, frøken Redstone besidder," hedder det fra CBS i dokumenterne sendt til en domstol i Delaware. Den domstol, som nu skal afgøre, om bestyrelsen kan udvande National Amusement på den foreslåede måde.

En skandale

Fra National Amusements side betegner man ifølge Bloomberg News CBS' sagsanlæg som en "skandale", og man lover at kæmpe indædt for sit synspunkt.

Shari Redstone har siden 2016, hvor hun satte den daværende Viacom-topchef, Philippe Dauman, for døren, opfordret til en fusion af CBS og Viacom, der faktisk en gang tidligere var en samlet koncern - indtil en opbrydning i 2005.

Hvis National Amusement vinder kampen, og en fusion gennemføres, så ventes det, at Viacoms nuværende topchef Bob Bakish vil blive chef for den samlede koncern, og at 68-årige Les Moonves dermed vil blive sendt på pension.

National Amusement ejer 10 pct. af aktierne i CBS Corp., men har op mod 80 pct. af stemmeretten. Samtidig kontrollerer National Amusement på samme måde 80 pct. af stemmerne i Viacom, selv om man kun ejer en mindre del af aktiekapitalen.

Viacom er ejer af kendte brands som MTV, Nickelodeon, Comedy Central og Paramount Studios, men aktien har i mange år klaret sig dårligt.

Viacoms aktie faldt mandag 4,9 pct. på nyheden, mens aktien i CBS steg 2,2 pct.

/ritzau/FINANS

Mere fra MediaWatch

ViacomCBS sælger studiebygninger i milliardhandel

Den amerikanske mediekoncern ViacomCBS skiller sig af med over en million kvadratmeter studieområder og -bygninger, som har dannet ramme om et væld af tv-shows og optagelser af serier og film siden 1928.

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs