MediaWatch

Medvirkende kritiserer DR-litteraturprogram

Eksperter retter kritik mod DR's litteraturprogram "Øgendahl og de store forfattere" og mener bl.a., at svarene var indstuderede. Programansvarlig hos DR udtaler, at det ikke har været tanken at lægge eksperterne ord i munden.

Foto: Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen

To eksperter, der var tiltænkt ekspertroller i DR's litteraturprogram "Øgendahl og de store forfattere", kritiserer programmet og dets tilblivelse. Det skriver Information.

Den ene af de to eksperter, Dag Heede, lektor i dansk litteratur ved Syddansk Universitet, endte med at nægte DR at bruge hans udtalelser i programmet. Kritikken går bl.a. på, at deltagerne forud for optagelserne modtog både spørgsmål, som de ville blive stillet, samt – måske mere opsigtsvækkende – deres svar, som var tænkt som en hjælp. Der lyder desuden kritik af, at eksperterne ikke måtte referere til bl.a. fremmedord og årstal.

"Intervieweren blev ved med at spørge om det samme igen og igen og igen, for han ville have det i kassen, så det blev tilpas dumt. Ja, det lyder dramatisk, men det var som et forhørstorturscenarium," siger Dag Heede til Information og bakkes op af Gert Posselt, redaktør i Det Danske Sprog- og Litteraturselskab, der deltager i programmet.

Mette Offenberg, programansvarlig hos DR, skriver til Information, at hun er ked af, at eksperterne oplever at skulle give indstuderede svar.

"Vi har selvfølgelig ønsket at gøre brug af deres store ekspertise om forfatterne og ikke at lægge dem ord i munden. Det er helt nødvendigt med grundig forberedelse forud for opfattende tv-optagelser, men rent praktisk har manuskriptet kun forberedende betydning, så vi sikrer, at vi får alle nødvendige scener og overgange "i kassen", når vi sætter hele apparatet i gang," skriver hun til Information.

Mere fra MediaWatch

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs