MediaWatch

DR møder kritik for sproglig stilguide

Liste fra DR over såkaldte "tendensord" bliver kritiseret af bl.a. Dansk Folkepartis formand. Men listen er ikke et totalforbud, understreger sprogredaltør.

Foto: Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen

DR har præsenteret en ny sproglig stilguide, som bl.a. indeholder en liste med såkaldte "tendensord", som DR-medarbejderne skal bruge med omtanke og eventuelt helt undgå. Listen møder kritik fra politisk hold, skriver Journalisten.

På listen med tendensord står bl.a. "danskerne" og "ghetto". Det er faldet Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen, for brystet.

"DR publicerer i følge Kristeligt Dagblad ny ordliste med "problem-ord". Et af ordene er ordet "danskerne" som vi åbenbart ikke må bruge mere fordi det er generaliserende! Hvad bilder de sig ind," skriver Kristian Thulesen Dahl på Twitter efterfulgt af et udråbestegn.

DR's sprogredaktør, Martin Kristiansen, slår over for Journalisten fast, at der ikke er tale om et totalforbud mod at bruge ordene på listen over tendensord.

"Alle kan bruge ordet "danskerne", også i DR. Det handler om sproglig præcision. Hvis vi har en artikel om arbejdstid, hvor der står: Danskerne er blandt de flittigste i Europa, så er det helt fint. Men sidste år på denne tid havde vi overskriften: Danskerne går amok i sakura-selfies, som handlede om de japanske kirsebærtræer på Bispebjerg Kirkegaard. Og her føler borgerne sig i andre steder af landet nok ikke dækket ind," siger Martin Kristiansen til Journalisten.

Mere fra MediaWatch

"Helt generelt synes jeg selvfølgelig, at vi chefredaktører skal stille op"

Principielt bør mediechefer også stille op til kritiske interviews, når medierne forventer det samme af fx politikere, mener Berlingskes chefredaktør, Tom Jensen, efter kritik fra tidl. statsminister af manglende interviews med B.T.'s ansv. chefredaktør Michael Dyrby i kølvandet på dokumentarfilmen om metoo på TV 2.

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs