MediaWatch

Ørskov: Private mediechefer skal stoppe med at lefle for støtte

Det er uforståeligt, at private mediechefer udviser interesse for at "blande yderligere blod med staten", når regeringen vil udbyde nye radio- og tv-kanaler, mener topchef i JP/Politikens Hus, som afviser, at holdningen karambolerer med, at koncernen selv modtager millioner i støtte.

Foto: /Ritzau Scanpix/Stine Holmgaard Tidsvilde

Ledelserne i de private medievirksomheder lefler for politikerne for at få flere støttekroner, og det skal de stoppe med. Det skriver JP/Politikens Hus' adm. direktør, Stig Kirk Ørskov, i et debatindlæg i Politiken.

Udfaldet fra Stig Kirk Ørskov mod "konkollegarne" kommer efter, at regeringen har lagt op til at udbyde en ny tv- og radiokanal og lade distrikts- og ugeaviser få del i mediestøtten ved at oprette en ny pulje. Sidstnævnte vækker glæde hos bl.a. Jysk Fynske Medier, mens flere tv-selskaber i større eller mindre grad finder den nye tv-kanal interessant.

"Ét er, at hovedparten af de private danske nyhedsmedier er i en situation, hvor de ville give underskud uden direkte støtte, og dermed er afhængige af, hvordan politikerne indretter mediestøtten. Hvad værre er, så udviser flere af de private mediers chefer interesse for at blande yderligere blod med staten, når regeringen nu vil udbyde nye, delvist statsligt finansierede radio- og tv-kanaler. Forstå det, hvem der kan," skriver Stig Kirk Ørskov i indlægget i Politiken.

Han mener, at de private medier bør skele til Radio24syv, som trods politisk ros og lyttermæssig fremgang alligevel står til at blive beskåret med 33 pct. i regeringens medieudspil.

Stig Kirk Ørskov henleder selv opmærksomheden på, at JP/Politikens Hus medier samlet set modtager ca. 60 mio. kr. i direkte mediestøtte og stiller sig selv spørgsmålet, hvordan det harmonerer med udfaldet mod de øvrige private medier.

"Mange vil mene, at man selv ligger højt på mediebranchens hykleribarometer, når man vælger at tage imod statens penge, selv om man kan klare sig uden. For det første afspejler niveauet, at der ikke findes andre private medier i Danmark, der bruger lige så mange ressourcer på journalistik som JP/Politikens Hus. Samtidig er det sådan, at pengene ellers vil havne hos konkurrerende medier. Disse medier ville så kunne bruge støttekronerne til at konkurrere mod vores medier – eller stoppe dem i egne lommer," skriver han.

Disclaimer: MediaWatch er en del af Watch Medier under JP/Politikens Hus, men har redaktionel frihed til at dække JP/Politikens Hus som alle andre medievirksomheder. Medarbejderne på MediaWatch og Watch Medier sidder på egen adresse og deltager ikke i orienterende medarbejdermøder i JP/Politikens Hus.

Mere fra MediaWatch

"Helt generelt synes jeg selvfølgelig, at vi chefredaktører skal stille op"

Principielt bør mediechefer også stille op til kritiske interviews, når medierne forventer det samme af fx politikere, mener Berlingskes chefredaktør, Tom Jensen, efter kritik fra tidl. statsminister af manglende interviews med B.T.'s ansv. chefredaktør Michael Dyrby i kølvandet på dokumentarfilmen om metoo på TV 2.

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs