MediaWatch

To ud af tre danskere støtter et farvel til licensen

Den politiske enighed om en afskaffelse af medielicensen går igen i befolkningen. Ny meningsmåling viser, at næsten to ud af tre danskere mener, at det er en god idé at afskaffe licensen.

/Scanpix/ritzau/Mads Claus Rasmussen
Foto: Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen

Næsten to ud af tre danskere ønsker, at den nuværende medielicens, der har 93 år på bagen, skrottes for i stedet at finansiere DR og anden public service over finansloven. Det viser en meningsmåling, som Greens Analyseinstitut har lavet for Børsen.

64 pct. svarer, at det er en god idé at afskaffe licensen, mens 24 pct. ikke støtter en afskaffelse. De resterende 12 pct. har ikke taget stilling til spørgsmålet.

I september 2017 viste en meningsmåling, som Wilke foretog for MediaWatch, en nogenlunde lignende opbakning til at skrotte licensen. Ved den lejlighed svarede 63,1 pct. af de adspurgte, at det er en god idé at erstatte licensen med skattefinansiering.

Forud for de kommende medieforhandlinger er der bred politisk enighed om en afskaffelse af medielicensen, og målingen glæder bl.a. Socialdemokratiet.

"Det er jeg meget tilfreds med. Det er også vores politik at finansiere public service over skatten. Dels fordi det er mere socialt retfærdigt, og dels sikrer vi, at alle er med til at finansiere dansksproget medieindhold. Det er dejligt, at det har så stor opbakning i befolkningen," siger Mogens Jensen, medieordfører for Socialdemokratiet, til Børsen.

Hvis betalingen fremover skal ske via skatten, kan det betyde, at folk med høje indkomster skal betale mere til public service, end folk med lave indkomster skal. I målingen bakker 51 pct. op om, at person med højere indkomster skal betale mere end person med lavere indkomster, 25 pct. er imod, og 17 er hverken for eller imod.

Forsiden lige nu

Briefing: Ugen i mediebranchen – medieforlig special

Det er næppe gået din næse forbi, at mediemøllen har været på overarbejde i løbet af den forgangne uge, hvor medieforhandlingerne nåede nye højder. Dét kan du blive klogere på i vores special edition-overflyvning over ugens mediepolitiske gang i Mediedanmark.

Regeringen opgiver TV 2-salg

Efter Dansk Folkepartis afvisning af at sælge 40 procent af tv-stationen i den kommende medieaftale opgiver kulturminister Mette Bock nu ævred.

S-formand: Vi er ude af medieforhandlingerne

Mette Frederiksen, Socialdemokratiets formand, slår efter et møde i Finansministeriet fast, at partiet endegyldigt har forladt forhandlingerne om et nyt medieforlig. Dermed peger alt på en smal aftale.

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere