MediaWatch

Dramatisk greb i DR's Liberty vækker kritik

DR’s nye søndagssats, dramaserien ’Liberty’, der bygger på romanen af samme navn, får kritik forud for premieren søndag aften. DR gør romanen til et ”almindelig soap-agtigt familiedrama,” lyder det blandt andet.

Agnete Schlichtkrull/PR/DR
DRs 'Liberty' får kritik forud for præmieren søndag aften. TV-dramaet ændrer i DRs fortolkning fundamentalt på romanforlæggets præmis, lyder det. Foto: Agnete Schlichtkrull/PR/DR

Dramaserien ’Liberty’, der bygger på den nu afdøde forfatter Jakob Ejersbos roman af samme navn, får en hård medfart allerede inden første afsnit løber over skærmen søndag aften. DR-dramaet ændrer fundamentalt på bogforlæggets præmis og kompromitterer romanens primære intentioner, mener kritikere ifølge Berlingske.

Blandt andet har en af bogens gennemgående personer, Marcus, mistet sin oprindelige status for i stedet at blive en birollefigur, lyder det.

”Mange med kendskab til Afrika har fremhævet det arbejde, som Jakob Ejersbo har lagt i at få en autentisk afrikansk stemme frem i romanen med karakteren Marcus, som er langt den mest markante person i handlingen, der trækker læsset. Det er karakteren Marcus, der åbner hele problematikken med sort kontra hvid, og om det afrikanske syn på europæere,” siger Morten Alsinger, der var en god ven til Jakob Ejersbo, og som i alle årene fulgte hans arbejde med de tre bøger i trilogien.

”Hvis man gør Marcus til en biperson blandt flere i TV-serien, så har man gjort ’Liberty’ til et almindeligt soap-agtigt familiedrama. Det kan man selvfølgelig sagtens gøre, men så er det ikke længere en filmatisering af bogen, for så har man ikke bare ramt ved siden af dens intentioner, men hele dens essens,” tilføjer han.

Morten Alsinger bakkes op af Rune Skyum-Nielsen, der har skrevet bogen ’ Jakob var her’ om Jakob Ejersbos liv og forfatterskab. Han mener, at DR har reduceret Marcus til en birollefigur for i stedet at give TV-serien et mere skandinavisk islæt.

Hos Piv Bernth, der var chef for DR-Drama, da TV-serien blev sat i søen, er kritikken ikke uventet.

Hun siger til Berlingske, at der altid vil være kritiske røster, når populære bøger bliver filmatiseret, og at det er forståeligt, at gode venner af Ejersbo kan have det svært med, at DR har taget andre greb i fortællingen, end bogen har.

Hun tilføjer imidlertid, at det er helt normalt, at man gør det, og at Jakob Ejersbos søster, Ea Ejersbo i øvrigt finder det ”virkelig interessant” at se fortællingen bearbejdet på en anden måde.

Første afsnit af Liberty vises på DR 1 i morgen søndag kl. 20.

Politikere vil forhindre DR og TV 2 i at sende dyr drama samtidig

DR-udbrydere lagde grunden til nyt selskab i sommer

Trecifret millionbeløb skal have ny styrmand i DR

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere