MediaWatch

Freelancere i DR vender sig imod nye lønvilkår

En gruppe af tekniske freelancere i DR gør fælles front mod en ny lønpolitik. Facebook-gruppen "Freelancere for bedre vilkår i DR" har samlet 1000 medlemmer, mens ny forening blev oprettet i torsdags.

Foto: Ritzau Scanpix/Erik Refner

Siden DR i efteråret meddelte, at en del af de tekniske freelancere kan se frem til at gå ned i løn i et forsøg på at spare, har flere freelance-ansatte i statsradiofonien luftet deres utilfredshed med situationen.

Nu vender en stor gruppe af freelancere sig mod den nye lønpolitik, skriver Journalisten. I løbet af de seneste måneder har en Facebook-gruppe med titlen "Freelancere for bedre vilkår i DR" samlet 1025 medlemmer, mens der i torsdags blev oprettet en ny forening, Freelanceforeningen af 2018, for DR-freelancere.

Medstifter af foreningen Freelanceforeningen af 2018 Søren Hiorth, der er freelance-tv-fotograf i DR, forklarer, at initiativet er taget, fordi gruppen mener, at freelance-området gennem længere tid er blevet negligeret af DR-ledelsen, hvor lønningerne desuden har ligget stille.

"Det, der sker nu fra DR’s side, er, at man går ind og regulerer hele området. Mange bliver bedt om gå ned i løn. Rigtig mange klippere er for eksempel blevet bedt om at gå ned fra 325 kroner til 300 kroner i timen," fortæller han til Journalisten.

Nikolas Lyhne-Knudsen, direktør for økonomi, teknologi og medieproduktion i DR, fortæller til fagbladet, at den nye lønpolitik er udløst af, at pengene er brugt og skal bruges på eksempelvis den digitale omstilling i DR samt udflytningen af redaktioner fra København til Aarhus og Aalborg.

"I efteråret har vi for eksempel sparet 50 mio. kr. på administration. Og på freelanceområdet og indkøbsområdet har vi også kigget på, om vi kan frigøre midler. Det er naturligt, når vi bruger i størrelsesordenen 400 mio. kr. årligt på freelancere i DR," siger han og understreger, at lønrammerne stadig ligger inden for overenskomsterne på området, skriver Journalisten.

Mere fra MediaWatch

Organisationer: EU-afgørelse baner vej for digital nulmoms på magasiner

EU's ministerråd har godkendt en ændring af et momsdirektiv, som giver EU's medlemslande større fleksibilitet i forhold til at indføre fx nulmoms. Ifølge Danske Medier, Grakom og Dansk Erhverv er det et grønt lys fra EU-side til at udvide digital nulmoms til digitale magasiner i Danmark.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs