MediaWatch

Tv-serie får kritik for at fordreje historien om det britiske kongehus

Netflix' britiske storsatsning The Crown er blevet godt modtaget hos både anmeldere og brugere, men får kritik fra historikere og journalister for at indeholde flere historiske fejl.

Foto: Dan Goodman/AP/Polfoto/Arkiv

Siden Netflix' dramaproduktion The Crown, der er centreret omkring britiske Dronning Elizabeth d. 2. og livet for Storbritanniens kongehus fra omkring 1940'erne, havde premiere forrige år, har hverken seere eller anmeldere kunne få armene ned over serien. Første sæson er rygtet til at være en af verdens dyreste serie-produktioner til omkring 100 mio. pund, svarende til godt 850 mio. kr. Anden sæson havde premiere kort før jul 2017.

Og mens serien overordnet set har modtaget ros for at følge de historiske linjer korrekt, kritiserer flere amerikanske og britiske historikere og journalister serien for alligevel at fordreje de historiske fakta. Det skriver Jyllands-Posten.

Fejlene ifølge kritikerne er af både mindre og større karakter. Bl.a. peger den britiske kongehushistoriker Hugo Vickers på, at der i serien bliver gjort et nummer ud af, at prins Philip skulle have været en medvirkende årsag til sin søsters død, hvilket er "stærkt usandt", citerer Jyllands-Posten ham for at sige.

"Opfindelsen af falsk information og forvrængningen af fakta i ”The Crown” er dybt skadelig, fordi et stort antal seere tror, at det, de ser, er sandt," siger Hugo Vickers, skriver Jyllands-Posten.

Den amerikanske journalist Clive Irving, der skrev undersøgende artikler siden 1950'erne, har ligeledes påpeget et problem i, at flere elementer i historien, især vedrørende dronningens mand og hans rolle i kongehuset, ikke kan bekræftes af kilder, skriver Jyllands-Posten.

Mere fra MediaWatch

Organisationer: EU-afgørelse baner vej for digital nulmoms på magasiner

EU's ministerråd har godkendt en ændring af et momsdirektiv, som giver EU's medlemslande større fleksibilitet i forhold til at indføre fx nulmoms. Ifølge Danske Medier, Grakom og Dansk Erhverv er det et grønt lys fra EU-side til at udvide digital nulmoms til digitale magasiner i Danmark.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs