MediaWatch

Rønn: Tre principper er afgørende for finansiering af DR

Hvis DR fremover skal finansieres over skatten, så skal tre principper gerne være efterlevet, mener DR's generaldirektør, Maria Rørbye Rønn.

Scanpix Ritzau/Simon Læssøe
Maria Rørbye Rønn, generaldirektør, DR. Foto: Scanpix Ritzau/Simon Læssøe

DR's generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, erklærede sig i går i et interview med Børsen klar til at lade DR blive finansieret over skatten. Over for Politiken udpeger hun tre principper, som DR's fremtidige finansiering skal leve op til.

"For det første er det vigtigt, at man finder en konstruktion, der understøtter uafhængigheden og armslængden. Det er helt afgørende, at DR i sin programvirksomhed kan disponere uden frygt for, at politikerne regulerer bevillingen i forhold til, hvilket programmer, man laver," siger Maria Rørbye Rønn til Politiken.

Det andet princip er DR's muligheder for at kunne planlægge langsigtet med faste økonomiske rammer i en årrække. Det tredje princip er, at finansieringen skal opfattes som rimelig af befolkningen.

Generaldirektøren peger på den finske finansieringsmodel som én, der lever op til de tre principper. I Finland indførte man fra 2013 en særlig medieskat på 0,68 pct. af finnernes indkomst – dog højst omkring 1060 kr. pr. person.

En omlægning af public service-finansieringen fra den nuværende medielicens til skattefinansiering er en idé, der nyder politisk opbakning. I begyndelsen af januar meldte alle partier på nær Liberal Alliance sig åbne over for at afskaffe medielicensen.

Politisk flertal bag at flytte licensen over på skatten

Forsiden lige nu

Briefing: Ugen i mediebranchen

Socialdemokratiet vil have Netflix til at betale til dansk indholdsproduktion, finansdirektøren i Berlingske Media stoppede, og North Media har vendt nedtur til optur takket være Postnord-krisen. Vil du have overblik over ugen, der gik i mediebranchen? Så læs med.

Tidligere DR-profiler: DR-struktur kan give uklarhed om magtfordeling

DR’s opbygning mellem på den ene side de producerende enheder som DR Nyheder og DR Kultur og på den anden side den strategiske chefredaktion i DR Medier, der sidder med ordrerbogen, skaber usikkerhed om, hvem der reelt bestemmer, ifølge flere kilder, som Berlingske business har talt med.

Dramatisk greb i DR’s Liberty vækker kritik

DR’s nye søndagssats, dramaserien ’Liberty’, der bygger på romanen af samme navn, får kritik forud for premieren søndag aften. DR gør romanen til et ”almindelig soap-agtigt familiedrama,” lyder det blandt andet.

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere