MediaWatch

Løkke opgiver ambitiøs skatteplan

Vi kan ikke indfri ambitionen om at give familierne mere luft i økonomien, siger statsministeren. Det er uvist, om kursændringen også betyder farvel til idéen om at skære 12,5 pct. af DR's licensmidler, som indgik i forhandlingerne.

/ritzau/Tariq Mikkel Khan
Foto: /ritzau/Tariq Mikkel Khan

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) opgiver at samle flertal for det, han betegner som en ambitiøs skatteaftale, der kunne sætte rammerne om danskernes skat frem til 2025 og sikre almindelige familier flere penge mellem hænderne.

Det fastslog han på et pressemøde tirsdag, indkaldt med kort varsel under den overskrift, at statsministeren ville redegøre for regeringens planer for foråret 2018.

Og i de planer indgår altså ikke at lette topskatten, hæve topskattegrænsen, eller fjerne eller forhøje loftet over beskæftigelsesfradraget, må man forstå.

"Vi må sande, at vi ikke kan indfri ambitionen om at give familierne lidt mere luft i husholdningerne," siger Løkke.

I stedet vil regeringen koncentrere sig om skattelettelser for de allerlaveste indkomster, så dem, der går fra overførselsindkomst til job får mere ud af det.

Og så skal der laves nogle justeringer, der sikrer, at det bedre kan betale sig at spare op til pension. En hensigt om at indgå sådanne to aftaler har regeringen faktisk allerede fået Dansk Folkepartis opbakning til, fremhæver Løkke.

"Helt tilbage i efteråret 2015 aftalte vi med DF, at vi skulle indføre et kontanthjælpsloft og integrationsydelse," siger statsministeren.

"Og vi aftalte også, at de penge, der blev frigjort, skulle bruges til at sikre, at det bedre kan betale sig at tage et lavtlønnet arbejde. Regeringen er kommet til den konklusion, at for at få en god start på 2018 vil vi hellere fokusere kræfterne på det, vi er enige om," siger Løkke.

Dropper brede lettelser

Dermed er planerne om at give skattelettelser til "danskerne som de er flest" lagt i skuffen, lader Løkke forstå.

Til gengæld bliver der heller ikke umiddelbart noget af det paradigmeskift i udlændingepolitikken, Dansk Folkeparti har krævet til gengæld for overhovedet at gå med til skattelettelser.

"Der risikerer vi at komme ind i et langstrakt forløb, hvor vi risikerer at blokere for andre nødvendige beslutninger," vurderer statsministeren.

I begyndelsen af december kom det frem i Politiken, at regeringen som et led i skatteforhandlingerne tilbød Dansk Folkeparti en beskæring af DR's licensmidler på 12,5 pct. Det svarer til det halve af det, DF selv har lagt op til, at der der skal skæres i DR over en femårig periode. Det er uvist, om det kort er lagt i skuffen igen som en konsekvens af kursændringen.

Tilbuddet affødte kritik fra bl.a. rød blok for at tage forskud på forhandlingerne om en ny medieaftale, der først skal gå i gang de kommende måneder, og som skal fastlægge rammerne for DR's budget og opgaver fra 2019.

/ritzau/MediaWatch

Forsiden lige nu

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere