MediaWatch

Lektor: Licens over skatten vil udfordre armslængdeprincippet

Det bliver sværere at opretholde armslængdeprincippet, hvis public service medier skal finansieres over skatten, som et politisk flertal er klar til, siger lektor.

Foto: /ritzau/Jens Dresling

Et politisk flertal er klar til at skrotte medielicensen for i stedet at lægge betalingen til public service medier over på skatten. Men hvis politikerne vælger at gå den vej, bliver det sværere at opretholde armslængdeprincippet, siger lektor og ekspert i public service Henrik Søndergaard fra Københavns Universitet til DR.

En finansiering af licensen over skatten kan ske ved to måder: En særlig medieskat eller en finanslovsløsning. Men ved begge løsninger vil det blivere sværere at sikre den politiske uafhængighed, mener han,

"Begge løsninger gør public service-medierne mere afhængige af politisk velvilje, end de er i dag. I dag er public service-medier uafhængige, det er hele meningen - det er for borgerne i samfundet, vi laver programmer," siger Henrik Søndergaard til DR.

Henrik Søndergaard frygter, at en skattefinansiering vil betyde, at medierne i højere grad kommer til at producere til dem der betaler, nemlig politikerne.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Smal medieaftale i hus, mediedistributører forventer højere priser, borgerlige varsler tilbagrulning af forlig, endnu en streamingtjeneste gør indtog i Norden og ny virksomhed vil give podcasts international succes. Vi tager en rundtur i uge 21 i Mediedanmark.

K-ordfører kalder skrottet some-lovforslag for tidsspild

Et lovforslag, som skulle forpligte bl.a. sociale medier til at fjerne ulovligt indhold inden for 24 timer, er bremset af EU-Kommissionen. Konservatives erhvervs- og forbrugerordfører mener, lovforslaget fra begyndelsen skulle have været udformet anderledes.

Debat: Medieforhandlingerne viser skræmmende mangel på viden

Resultatet af medieforliget er et skævvredet mediemarked, hvor regeringen med pincet vil udpege, hvilke medier og hvilket indhold, der fortjener politikernes nåde. Sådan lyder det fra direktør i Danske Medier, Mads Brandstrup, i dette debatindlæg.

Læs også

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs