MediaWatch

Journalistforbund og producenter: Licenspenge bør ikke beskæres

Hvis politikerne beskærer DR, bør besparelserne øremærkes til investeringer i nyt dansk indhold og ikke gå til statskassen, skriver bl.a. Journalistforbundet og Producentforeningen i en kronik.

Det giver god mening at diskutere DR's rolle og størrelse, men hvis politikerne beskærer DR, sådan som regeringen ifølge Politiken har tilbudt Dansk Folkeparti, bør besparelserne på DR øremærkes til investeringer i nyt dansk indhold og ikke gå til statskassen.

Sådan skriver Producentforeningen, Dansk Journalistforbund, Koda og en lang række andre foreninger og forbund i en fælles kronik i Berlingske.

"Skal vi sige det helt kort, så er vores ønsker til medieforliget: Lad være med at beskære licenspengene, styrk det private danske TV-marked, stil krav til streamingtjenester og sociale medier om at betale til dansk indhold, og bevar dermed en stærk dansk indholdsproduktion," skriver de i kronikken.

Afsenderne på kronikken mener desuden ikke, at DR TV skal transformeres til en "altomfavnende streamingtjeneste à la Netflix", men holde sig til det danske indhold. De mener desuden ikke, at DR's indhold skal sættes frit på sociale medier, som kulturminister Mette Bock (LA) har leget med tanken om.

Desuden mener parterne, at mere af DR's indhold skal tilbydes tv-distributørerne, fordi de betaler for indholdet via det såkaldte retransmissionsgebyr.

En ny rapport, som blev offentliggjort i sidste uge, viser, at dansk indholdsproduktion står til at miste 300 mio. kr. i finansiering til dansk indholdsproduktion på grund af nye forbrugsvaner frem mod 2025. Ud over at kortlægge pengestrømmene til indholdsproduktionen har udvalget bag rapporten defineret 13 løsningsforslag - heriblandt at de udenlandske streamingtjenester bør spytte i kassen til den danske produktion via eksempelvis fonde, og at DR bør mindske sit brug af Facebook samt stille sit indhold til rådighed for private aktører.

Udvalg: Sæt DR-indhold fri og tving streamingtjenester til at betale

Mere fra MediaWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs