MediaWatch

Fagfolk: DR-besparelse vil koste kanaler

Hvis DR bliver pålagt en besparelse på 12,5 pct., eller cirka 500 mio. kr. årligt, som regeringen har luftet i et udspil i finanslovsforhandlingerne, vil det kalde på en lukning af kanaler, mener flere fagfolk.

Foto: /ritzau/Jens Dresling

Selvom forhandlingerne om en ny medieaftale formelt først går i gang efter nytår, har regeringen og støttepartiet Dansk Folkeparti allerede åbnet ballet.

Det kom frem torsdag, da Politiken refererede et lækket aftaleudkast, hvor regeringen som led i en skattereform lægger op til en beskæring af DR med 12,5 pct. årligt. Det svarer til omkring en halv mia. kr. Det vil tvinge DR til at lukke hele kanaler, hvis besparelsen bliver en realitet, mener flere fagfolk, som Politiken har talt med fredag.

”Man kan ikke lave besparelser i den her størrelse uden at lukke kanaler,” siger Henrik Søndergaard, lektor ved København Universitet og forsker i public service til Politiken.

Også medierådgiver og konsulent Kenneth Reinicke mener, at en besparelse på 12,5 pct. vil få DR til at save en større gren af frem for at bruge grønthøsteren og nedskære bredt i huset.

DR brugte i 2016 cirka 150 mio. kr. på udenlandsk fiktion og cirka 100 mio. kr. på underholdningsprogrammer. Det vil altså ikke være besparelse nok at skære de to steder og koncentrerer programvirksomheden om dansk indhold. En halv mia. kr. svarer  cirka til det beløb, et koste at drive DR2 årligt, skriver Politiken.

Generaldirektør Maria Rørbye Rønn advarede torsdag om, at konsekvensen af en beskæring på en halv mia. kr. årligt vil være mindre dansk indhold på DR.

Rørbye Rønn: Besparelser på halv milliard vil ramme indholdet

Rød blok: "Uskik" og "ærgerligt" at tage hul på DR-forhandlinger i skattereform

DR-formand og tillidsmand advarer mod beskæring 

Mere fra MediaWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs