MediaWatch

Fagfolk: DR-besparelse vil koste kanaler

Hvis DR bliver pålagt en besparelse på 12,5 pct., eller cirka 500 mio. kr. årligt, som regeringen har luftet i et udspil i finanslovsforhandlingerne, vil det kalde på en lukning af kanaler, mener flere fagfolk.

Foto: /ritzau/Jens Dresling

Selvom forhandlingerne om en ny medieaftale formelt først går i gang efter nytår, har regeringen og støttepartiet Dansk Folkeparti allerede åbnet ballet.

Det kom frem torsdag, da Politiken refererede et lækket aftaleudkast, hvor regeringen som led i en skattereform lægger op til en beskæring af DR med 12,5 pct. årligt. Det svarer til omkring en halv mia. kr. Det vil tvinge DR til at lukke hele kanaler, hvis besparelsen bliver en realitet, mener flere fagfolk, som Politiken har talt med fredag.

”Man kan ikke lave besparelser i den her størrelse uden at lukke kanaler,” siger Henrik Søndergaard, lektor ved København Universitet og forsker i public service til Politiken.

Også medierådgiver og konsulent Kenneth Reinicke mener, at en besparelse på 12,5 pct. vil få DR til at save en større gren af frem for at bruge grønthøsteren og nedskære bredt i huset.

DR brugte i 2016 cirka 150 mio. kr. på udenlandsk fiktion og cirka 100 mio. kr. på underholdningsprogrammer. Det vil altså ikke være besparelse nok at skære de to steder og koncentrerer programvirksomheden om dansk indhold. En halv mia. kr. svarer  cirka til det beløb, et koste at drive DR2 årligt, skriver Politiken.

Generaldirektør Maria Rørbye Rønn advarede torsdag om, at konsekvensen af en beskæring på en halv mia. kr. årligt vil være mindre dansk indhold på DR.

Rørbye Rønn: Besparelser på halv milliard vil ramme indholdet

Rød blok: "Uskik" og "ærgerligt" at tage hul på DR-forhandlinger i skattereform

DR-formand og tillidsmand advarer mod beskæring 

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Smal medieaftale i hus, mediedistributører forventer højere priser, borgerlige varsler tilbagrulning af forlig, endnu en streamingtjeneste gør indtog i Norden og ny virksomhed vil give podcasts international succes. Vi tager en rundtur i uge 21 i Mediedanmark.

K-ordfører kalder skrottet some-lovforslag for tidsspild

Et lovforslag, som skulle forpligte bl.a. sociale medier til at fjerne ulovligt indhold inden for 24 timer, er bremset af EU-Kommissionen. Konservatives erhvervs- og forbrugerordfører mener, lovforslaget fra begyndelsen skulle have været udformet anderledes.

Debat: Medieforhandlingerne viser skræmmende mangel på viden

Resultatet af medieforliget er et skævvredet mediemarked, hvor regeringen med pincet vil udpege, hvilke medier og hvilket indhold, der fortjener politikernes nåde. Sådan lyder det fra direktør i Danske Medier, Mads Brandstrup, i dette debatindlæg.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs