MediaWatch

Tidligere TV4-direktør advarer mod privatisering af TV 2

Præmissen for privatejede tv-selskaber er, at de giver overskud, lyder det fra Jan Scherman, tidligere direktør for den privatejede svenske tv-kanal TV4, der spår, at det vil resultere i dårligere programkvalitet, hvis TV 2 kommer på private hænder.

Foto: Ebbe Rosendahl/TV 2

I økonomisk pressede tider vil det gå ud over TV 2's muligheder for at lave kvalitetsjournalistik, hvis den statsejede tv-station bliver privatiseret, som regeringen planlægger. Sådan lød advarslen fra Jan Scherman, der fra 2001 til 2011 var direktør for svenske TV4, som er ejet af Bonnier, da der tirsdag blev afholdt konference på Christiansborg om TV 2's fremtid. Det skriver Journalisten.

"Et privat selskab skal give overskud. Det er muligt, hvis man er dygtig, men i hårde tider vil det gå ud over nogle af programmerne. På TV4 lukkede man nyhedskanalen og 25 lokale tv-stationer, der ikke gav overskud," sagde Jan Scherman og stillede sig skeptisk over for troen på, at man opretholder et mangfoldigt mediebillede ved at privatisere TV 2.

Selv med en fortid som direktør for et privatejet tv-selskab erkendte han, at med nutidens pressede mediemarked er offentligt finansieret public service "vigtigere end nogensinde", skriver fagbladet.

TV4 har været en privatejet tv-station med public service-forpligtelser siden 1990. Da stationen blev etableret var det med henblik på at give SVT, der er den svenske pendant til DR, konkurrence på området.

Også Egmonts økonomidirektør Hans Carstensen, som også er bestyrelsesformand for det Egmont-ejede TV 2 i Norge, samt medieforsker Anker Brink Lund fra CBS m.fl. var til stede på konferencen, som tænketanken Cevea arrangerede.

Anker Brink Lund præsenterede bl.a. et forslag til et potentielt salg af TV 2. Det gik ud på, at TV 2 skal udskilles i en privat erhvervsdrivende fond frem for et traditionelt salg. Men den løsning er Egmont ikke stor tilhænger af, skrev MediaWatch tirsdag.

"Jeg ved godt, at vi skal høre om fondsmodellen senere, men jeg tvivler på, at man den vej igennem skaber skala og muligheder for stordriftsfordele og få mere privat risikovillig kapital ind i billedet," sagde Hans Carstensen om forslaget.

Egmont er loren ved at gøre TV 2 til en fond

Professor om TV 2-salg: Fondsmodel vil løse udfordringer

Mere fra MediaWatch

Top 20: DR vinder overlegent tv-slaget om søndagsseerne

Tv-serie om den tidligere statsminister Jens Otto Krag og hans hustru Helle Virkner sidder solidt på førstepladsen over de mest sete udsendelser i den forgangne uger på flow-tv. Kun ét andet program fik over en halv mio. seere.

Komponist er ny forperson i Koda

Koda har manglet en forperson siden generalforsamlingen i april, men nu er det meldt ud, at den tidligere næstforperson i organisation overtager rollen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs