MediaWatch

Bornedal om Zentropa-sag: Drama handler ikke om tryghed

Kampagne mod chikane og overgreb risikerer at tage overhånd, skriver filminstruktøren Ole Bornedal i en kronik.

"I stigende grad gyser jeg, når tsunamier af rigtige trends pludselig bliver vendt til inkvisitioner," skriver Ole Bornedal i indspark om "liktorernes tyranni" i Weekendavisen | Foto: /ritzau/Finn Frandsen

Når rigtigheden får karakter af tyranni og inkvisition, så gyser Ole Bornedal ved tanken. Det skriver den kendte filminstruktør og dramatiker i en kronik i Weekendsavisen, hvor han går i kødet på den højaktuelle debat om sexchikane i filmbranchen og Metoo-kampagnen, hvor kvinder har skrevet om deres oplevelser med sexchikane og seksuelle overgreb på de sociale medier.

"Jeg vil ikke kalde det for den nye småborgerlighed, hvilket jeg egentlig ville finde nærliggende, men næsten gå så vidt som til at kalde den sociofacisme," skriver han i Weekendavisen.

Soldater møder krig, kirurger ser blod, og når man arbejder med dramatik, bliver arbejdet dramatisk, lyder argumentet.

Han siger selv, at han er blevet udsat for overgreb tre-fire gange i sin tid i branchen. Eksempelvis blev han altid mødt med et vådt, savlende kys af den mandlige chef, da han startede i DR.

Han fortæller videre, at en ret stor spillefilm gik i vasken, fordi han ikke tændte på den kvindelige producent på den måde, hun ville.

Sangeren Björk har indirekte anklaget filminstruktør Lars von Trier for chikane under optagelserne til "Dancer in the Dark" omkring årtusindskiftet. Den slags ytringer giver Ole Bornedal ikke meget for:

"Godt, at hun da endelig tyve år efter kunne få luft for frustrationen og gå til offentligheden med den. Det er jo gået hende meget dårligt, lige siden hun fik den anerkendelse og de guldpalmer for den bemærkelsesværdige præstation!"

"Svinet" på Zentropa

Den seneste uge har der været fokus på arbejdsmiljøet i filmselskabet Zentropa.

En række kvinder er blandt andet stået frem i Politiken med beretninger om seksuelle ydmygelser og mobning centreret om producenten Peter Aalbæk Jensen. Han er siden sat uden for indflydelse og har fået mundkurv på, efter at han flere gange har klasket kvindelige ansatte bagi. Det vækker dog ikke harme hos Ole Bornedal.

"Jeg er helt enig med Svinet (som Peter Aalbæk kalder sig selv, red.) i, at man skal sige undskyld, hvis man har været rigtig dum. og det er klogt, at han gør det. Men jeg er også enig med ham i, at det er svært ikke at smile ad folk, der føler sig traumatiserede, 25 år efter at de fik et klask i røven. Så må det godt nok være et helt særligt klask. Et helt specielt ur-klask," skriver han i Weekendavisen.

"Vi er alle imod voldtægt, krænkelser, misbrug og ydmygelser. Imod dumme brovtende magtmænd og deres fordømte bedrifter, som raver rundet i deres udbåshoveder. Alt det skal tages alvorligt. Eksponeres og kvæles. Netop derfor skal så alvorligt et tema ikke overdøves af meget spinkle svenskersjæles forskrækkelse over livets kanter med dertil hørende numseklask," lyder det med henvisning til den hårde kritik Peter Aalbæk Jensen og Zentropa har mødt fra svenske filminstitutioner.

"Drama handler ikke om tryghed og konsensus, men alt det modsatte. Sådan er det," slutter filminstruktøren.

/ritzau/

Zentropa-ledelses løfter følges tæt af internationale partnere

Få overblikket over sagen om chikane i Zentropa

Internt brev: Zentropa tager al indflydelse fra Peter Aalbæk

Svensk filminstitut overvejer stop for støtte til Zentropa

Klarere regler i filmbranchen efter sager om sexchikane

Producentforening: Zentropa er i gang med at stramme op

Arbejdstilsyn vil se på anklager mod Zentropa 

 

 

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Opsigelse i Ekstra Bladets ledelse, Podimo henter trecifret millionbeløb og Zentropa-chef frygter "international leverpostej" i dansk fiktiion er nogle af de vinde, der har blæst og formet det danske medielandskab i denne uge. Få dit overblik her.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs