MediaWatch

Mediechefer: TV 2 News burde have varedeklareret program

Politisk kommentator stemplede minister som uduelig i TV 2-News-program samtidig med, han arbejder som lobbyist for rederi, der ligger i konflikt med ministeren. TV 2 burde have varedeklareret bedre, mener flere mediechefer.

/ritzau/Martin Lehmann
Michael Kristiansen. Foto: /ritzau/Martin Lehmann

Det riskerer at gå ud over TV 2's troværdighed, når stationens faste politiske kommentator Michael Kristiansen bliver kritiseret for at indtage en dobbeltrolle. Sådan lyder det blandt andet fra Berlingskes ansv. chefredaktør, Tom Jensen, under søndagens udsendelse af Presselogen på TV 2 News.

Sagen udspringer af, at Michael Kristiansen i TV 2 News-programmet "Tirsdagsanalysen" har kaldt Ole Birk Olesen for "uduelig" og anbefalet, at han bliver fyret som minister. Men samtidig er Michael Kristiansen hyret som lobbyist af Scandlines, som Ole Birk Olesen har kritiseret for at modarbejde den planlagte Femern-forbindelse. Den dobbeltrolle kritiserede Ole Birk Olesen tidligere på ugen i Ekstra Bladet, da han mener, at der er tale om en klar interessekonflikt.

Flere mediechefer er enige i, at TV 2 News burde havde varedeklareret afsnittet af "Tirsdagsanalysen" for at undgå, at der kan rejses tvivl om interessekonflikter i programmet.

"Som medie bør man varedeklarere tydeligt, og så kan seerne tage stilling på baggrund af det," lyder det fra Tom Jensen i Presselogen.

"Michael Kristiansen og Peter Mogensen er gået meget langt i deres kritik af Ole Birk, nok også længere end de fleste andre kommentatorer, og sprogbrugen har været voldsommere. Hvis man vidste det her (at Kristiansen havde Scandlines som kunde, red.), ville jeg som redaktør have deklareret det for at holde en tilstrækkelig sikkerhedsafstand," siger Tom Jensen.

"Det risikerer at gå ud over TV 2’s troværdighed, når man har en meget profileret kommentator, hvor man som seer bliver i tvivl om hans troværdighed."

Der er regler

Tom Jensen får opbakning fra både Troels Mylenberg, chefredaktør og udviklingsdirektør i Jysk Fynske Medier, og chefredaktør på Radio24syv, Jørgen Ramskov. Sidstnævnte mener også, at der åbenlyst er tale om en interessekonflikt for Michael Kristiansen.

"Jeg kan ikke forstå, hvorfor man ikke har taget det op i programmet ("Tirsdagsanalysen", red.)," siger Jørgen Ramskov i udsendelsen med henvisning til, at nogen i studiet burde havde spurgt under programmet, om Michael Kristiansen ikke udtalte sig, som han gjorde, fordi han har Scandlines som kunde.

Ifølge TV 2 News' kanalchef, Ulla Pors, har stationen "helt klare regler" for, hvornår et program skal varedeklareres, men seerne til "Tirsdagsanalysen" er klar over, at der er tale om to personer, som har været meget tæt på politik, og som stadig er det samt har kunder på den baggrund.

"De sidder jo ikke og diskuterer Scandlines og Femern-forbindelsen, men taler helt generelt om ministeren, og det gør de i masser af programmer. Der bliver omtalt mindst tre ministre i hvert program. Så jeg synes faktisk, at deklarationen er klar. Vi har tydelige regler: De må ikke arbejde for partier, og de skal klart gøre os opmærksomme på det, når der kan være problemer med en sag, som de skal tale om," siger Ulla Pors under Presselogen og tilføjer, at der er flere eksempler på programmer, hvor Michael Kristiansen ikke har været med på den baggrund.

Hun fastholder desuden, at hun mener, at det omtalte program var deklareret, som det skulle. Fremadrettet vil det dog blive italesat efter den seneste uges debat.

"Når Tirsdagsanalysen i fremtiden taler om sager, hvor den ene eller anden har interesser, så bliver det deklareret. Jeg vil nok tro, at vi fremadrettet – eftersom Ekstra Bladet på forsiden har fået erklæret åben krig mellem parterne – mener, det er oplagt at italesætte dét, når der bliver talt om sager med Ole Birk Olesen," siger Ulla Pors.

Forsiden lige nu

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere