MediaWatch

Nyt format: Op mod 400.000 DAB-radioer bliver ubrugelige

For at gøre plads til flere kanaler på sendebåndet skiftes der fra oktober til et nyt format ved navn DAB+.

Radiosignalet skifter 1. oktober til DAB+, og det betyder, at mellem 200.000 og 400.000 DAB-radioer af ældre dato ikke kan modtage det nye format og derfor skal udskiftes.

"Det nye er, at fra 1. oktober slukker man for det gamle signal, så man kun kan høre DAB+. Heldigvis er langt de fleste DAB-radioer klar til at modtage DAB+, så man fortsat kan lytte med," siger Tobias Enné, der er talsperson for sekretariatet Mere Radio, som står bag oplysningskampagnen for det nye format.

Skiftet betyder, at der bliver plads til flere radiokanaler på sendebåndet.

"Man kan lidt sammenligne overgangen med at gå fra en lille bitte landevej til at gå til en bred motorvej. Dermed bliver der mere plads til flere kanaler og dermed mere radio til danskerne," siger Tobias Enné.

Der bliver plads til 12 landsdækkende, kommercielle kanaler, når signalet skifter fra oktober.

Intet problem med nyere modeller

Har man købt sin DAB-radio i 2012 eller derefter, kan man godt regne med, at den kan modtage det nye format. Hvis man vil være på den sikre side, kan man tjekke på forhånd:

"En måde at teste det på er, om man kan høre DR's regionale kanaler på P4. Hvis man kan det allerede i dag på sin DAB-radio, så kan man også være sikker på, at man kan efter 1. oktober," siger Tobias Enné.

De regionale kanaler kan kun høres på DAB-radioer, der kan modtage det nye format.

DAB er en forkortelse for Digital Audio Broadcasting og er, som navnet antyder, en digital teknologi i modsætning til FM, der er analog. Det anslås, at 900.000 danskere dagligt lytter radio via DAB.

Når 50 pct. af radiolytningen er digital, skal der tidligst to år efter slukkes for FM-radio ifølge en politisk aftale, som blev indgået i april.

Beslutningen om at skifte fra DAB til DAB+ blev truffet af de folketingspartier, der står bag medieaftalen.

Oplysningskampagnen om det nye radioformat skydes officielt i gang på mandag.

/ritzau/

Forsiden lige nu

Tv-status: Discovery og MTG vandt seerandele i 2017

Mediebureau kårer Discovery som "den store vinder i 2017", mens også MTG havde fremgang blandt de 19-50 årige. Omvendt gik TV 2 tilbage i målgruppen, men er stadig størst blandt alle danskere. Få et overblik over styrkeforholdet mellem kanalfamilierne i 2017 her.

Seneste Radio

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere