MediaWatch

Ombudsmand: Tid til pressehåndtering må ikke indgå

Folketingets ombudsmand bakker op om kritik af Justitsministeriets regnemetode i forbindelse med afvisning af aktindsigt.

Foto: Anthon Unger/Polfoto/Arkiv

En myndighed kan ikke medregne pressehåndtering i regnestykket over, hvor mange ressourcer der bliver brugt på at behandle en anmodning om aktindsigt. Det slår Folketingets Ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, fast over for Information.

Det sker dagen efter, samme avis bragte en historie om, at Justitsministeriet brugte forkerte regnemetoder, fordi myndigheden bl.a. har indregnet ressourcer i forbindelse med "forberede pressehåndtering og forelæggelse op i huset" i sin opgørelse over ressourceforbruget knyttet til en anmodning om aktindsigt fra Simon Andersen, nyhedschef fra Radio24syv.

Justitsministeriet afviste i februar hans ansøgning, med henvisning til en ny bestemmelse i offentlighedsloven, der giver myndigheder mulighed for at afslå, hvis behandlingen vil tage længere tid end tre arbejdsdage - med undtagelse af forskere og medier.

I disse tilfælde må bestemmelsen kun sjældent anvendes. I den pågældende sag vurderede ministeriet, at behandling af aktindsigten ville overstige 60 timer og afviste derfor, mens ombudsmanden accepterede beslutningen.

Men kritikken af opgørelsen bliver også bakket op af Jørgen Steen Sørensen, der udtaler til Information:

"Det ærgrer mig, at vi ikke fik gjort en særskilt bemærkning om det, for det kan ikke medregnes."

Han tilføjer dog, at det ikke har haft betydning for resultatet i den pågældende sag.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Flere historier om mediekoncerners sparerunder, Disneys søsætning af første nordiske produktion og opkøbet af it-medie har alle været med til at præge nyhedshimlen over Mediedanmark i denne uge. Få overblikket her.

Politiken-ledelse nedbringer antallet af fyringer

Fire af de varslede fyringer er nu erstattet med frivillige fratrædelser. Medarbejderne har ”en stærk forventning” om, at de videre forhandlinger vil føre til, at antallet af fyringer ender på nul.

Jyllands-Posten indleder forhandlinger om frivillige fratrædelser

Medarbejderne er vendt tilbage til arbejdet, fordi de oplever, at ledelsen nu åbner for forhandlinger om vilkårene for afskedigelser af seks redaktionelle medarbejdere. Der er indledt individuelle forhandlinger om frivillige fratrædelser, fortæller ansv. chefredaktør Jacob Nybroe.

Poul Madsen trækker sig fra Den Uafhængige

Små tre måneder efter at være tiltrådt som arbejdende bestyrelsesformand og medejer af Den Uafhængige er Poul Madsen stoppet i begge roller. Han fortsætter dog som mediets ”gode ven”.

Jysk Fynske-ledelse genovervejer alle udviklingsprojekter

Mediekoncernens omkostninger stiger med tocifret millionbeløb i 2023, mens indholdssalget er udfordret af inflation og stramme budgetter. Derfor skal alle udviklingsprojekter genevalueres – herunder lokalsatsningen med 24 digitale betalingsmedier, som adm. direktør ikke kan love at holde hånden under.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs