MediaWatch

Radio24syv får afvisning i Hedegaard-sag

Den internationalt efterlyste for drabsforsøget på debattøren Lars Hedegaard skal fortsat være beskyttet af det navneforbud, som Radio24syv har anmodet om at få ophævet.

Foto: Jens Dresling/Polfoto

Den mand, der sigtes for at ville slå debattøren Lars Hedegaard ihjel, kan blive udsat for en krænkelse, hvis hans identitet kommer offentligt frem.

Det fastslår en dommer i Retten på Frederiksberg onsdag.

Med en henvisning til, at der kan ske en "unødvendig krænkelse" har hun afvist en anmodning fra Radio24syv om at ophæve det navneforbud, som har været gældende siden april 2014.

Præcist hvem, der kan blive krænket - og hvilken type af krænkelse, der er tale om - vides dog ikke.

Det skyldes, at størstedelen af retsmødet er foregået bag lukkede døre. Det er advokatchef Dorit Borgaard, der har ønsket dørlukning, fordi hun ville komme ind på detaljer i politiets efterforskning.

Nyhedschef: Krænker retsfølelsen

Sagens hovedperson er den 28-årige BH. Han sad i en periode fængslet i Tyrkiet, men her slap myndighederne ham fri, så Danmarks anmodning om udlevering ikke blev efterkommet.

Manden er efterlyst internationalt. Muligvis opholder han sig nu i Syrien. Nyhedschef Simon Andersen fra Radio24syv siger i retsmødet, at manden formentlig kan knyttes til Islamisk Stat.

"Det er den omvendte verden," siger han i sin argumentation for at få ophævet navneforbuddet.

"Den krænkelse, som BH kan blive udsat for ved at blive eksponeret offentligt, svinder ind, når man tænker på de krænkelser, som navneforbuddet indebærer. Det er en krænkelse af retsfølelsen, af offentligheden og af Lars Hedegaard," siger nyhedschefen.

Siden drabsforsøget i februar 2013 har Lars Hedegaard måttet se sig over skulderen. Og lige siden har han været under PET's beskyttelse.

Flere brud på forbuddet

Også advokaturchefen fra Københavns Politi ønsker navneforbuddet ophævet. Men på grund af dørlukningen kendes hendes argumentation ikke. Heller ikke synspunkterne fra BH's forsvarer, advokat Thorkild Høyer, kan refereres.

Dommer Eva Carpentier henviser til, at landsretten i november 2014 fastholdt forbuddet.

"Der er ikke fremkommet nye oplysninger, der kan begrunde en ophævelse af navneforbuddet på nuværende tidspunkt," siger hun. 

Sagen er rejst efter en stribe brud på navneforbuddet. Lars Hedegaard er tiltalt for én overtrædelse og sigtet for yderligere to. Også forlaget People's Press og præsten Kathrine Lilleør er sigtet. Desuden risikerer journalist René Fredensborg en sigtelse.

Straffen er typisk en bøde på 5000 kroner.

/ritzau/

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Aller Media nedlægger printmagasin til unge, TV 2 Øst får ny adm. direktør, og reklame fra Liberal Alliance på TV3+ har rejst debat om politiske reklamer på tv. Få overblikket over den seneste uge i mediedanmark her.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs