Podimo rejser 225 millioner i frisk kapital - skal give muskler til opkøb
Podcast- og lydbogsplatformen Podimo har i juni fået friske millioner i tanken, efter det unge selskab har gennemført endnu en runde af kapitaludvidelse. Det fremgår af en registrering i det centrale virksomhedsregister og bekræftes af Morten Strunge, der er stifter af og adm. direktør i Podimo.
I den forbindelse er der rejst næsten 30 mio. euro, svarende til godt 225 mio. kr., fortæller han.
”Det var ikke noget, vi havde planer om at gå ud med bredt. Men det er rigtigt, at vores nuværende ejere og investorer har investeret yderligere i os,” siger Morten Strunge.
Pengene er rejst gennem en kombination af eksisterende investorer, investorer i den London-baserede venturefond Highland Europe, der ejer 10-15 pct. af Podimo - samt en ny investor HighlandX, der en del af den amerikanske venturefond Highland Capital Partners.
Pengene skal bruges på dels at polstre Podimo yderligere til at kunne holde podcastplatformen på sporet i sit ekspansionstogt trods fortsatte underskud i selskabet dels at kunne rykke på eventuelle opkøbsmuligheder og lignende, der kan opstå den kommende tid.
”Der er rigtig meget medvind i markedet for Podimo for tiden. Derfor giver det mening at sikre, vi har et stærkt kapitalberedskab til at udnytte den medvind. Det giver os mulighed for at være opportunistiske, når muligheder opstår. I øvrigt styrker det også bare vores finansielle fundament til at tage virksomheden hele vejen til profitabilitet,” siger Morten Strunge.
Nye muligheder i markedet
Han forklarer medvinden, Podimo oplever, med, at eftersom det globale annoncemarked er under pres – hvilket tilsvarende sætter medieselskaber, der har en større eller mindre del af forretningen baseret på annoncesalg, under pres.
”Alternativet til annoncesalg for indholdsskabere er abonnementsmodellen. Og når der er færre annoncekroner i markedet, bliver det mere attraktivt at se i retning af abonnementsplatforme som os frem for annoncefinansierede modeller.”
Dertil har konkurrenten Spotify på ny ændret sin strategi og er gået væk fra egenproduktioner inden for bl.a. podcasts og sigter i stedet mod primært at lægge platform til andres indhold.
”De har trukket sig fra rigtig mange af deres produktionsaftaler i lande som Tyskland, Mexico, Spanien osv. Det er lande, som Podimo også er i. Så det giver nye muligheder for os, som vi nu har de finansielle muskler til at samle op, hvad enten der er tale om store content bids eller opkøb af selskaber. I stedet for at gå i bakgear, så rykker vi op i et højere gear,” siger han.
Også Podimo mærker til den samfundsøkonomiske opbremsning i forhold til, at det ifølge Morten Strunge er sværere at finde finansiering i 2023, end det tidligere har været. Derfor ser han det som en tillidserklæring fra selskabets nuværende investorkreds, at det har været muligt at rejse ny kapital.
Mærker ikke tilbageholdenhed
Mens der det seneste års tid har været større tilbageholdenhed hos forbrugerne på grund af inflation og økonomisk usikkerhed, hvilket har smittet af bredt af på medieforretninger med flere opsigelser og færre nysalg for mange, har Podimo ikke mærket til opbremsningen ifølge Morten Strunge. Det er en del af årsagen til, at troen på streamingforretningen er intakt.
”Vi oplever ingen stigning i afgang eller afmatning i vores vækst, som ville være de to steder, vi skulle blive ramt, hvis der var en trend med større tilbageholdenhed. Det viser for os, at vi gør det rigtig godt, fordi der er ikke mange, det går rigtig godt for i øjeblikket. Så der er super positive nyheder,” siger han.
Som eksempel peger han på, at Podimos forretning i Danmark allerede har ramt break even, og i nogle måneder har været profitabel.
”Det betyder sindssygt meget i det her marked og er afgørende for os, at vi har fundet vej til en forretningsmodel, der fungerer, når også de andre selskaber i markedet er meget stærkt kapitaliseret.”
Overordnet er Podimo dog fortsat en underskudsforretning og kunne i sit årsregnskab for 2021 - der er det senest offentliggjorte - melde om et driftsunderskud på 110 mio. kr. Dermed var underskuddet mere end fordoblet fra et minus på 45,9 mio. kr. i 2020. Ledelsen med Morten Strunge i spidsen har hele tiden forventet flere røde tal de kommende år som følge af, at Podimo fortsat er i en udviklingsfase med store investeringer i teknik såvel som indtrædelse på nye markeder.
Fastholder kurs
Der er ikke planer om at rokke ved den hidtidige ekspansionsstrategi, hvor Podimo siden etableringen i 2019 har rullet tjenesten ud i otte lande, senest Mexico, og nu har rejst mellem 1,3 og 1,4 mia. kr. i kapital over fem runder på godt fire år.
Seneste kapitalindsprøjtning var i september, hvor Podimo hentede 436 mio. kr. Godt ti måneder tidligere, i november 2021, blev der postet 514 mio. kr. fra nye og eksisterende investorer i selskabet. I alt blev der rejst godt 600 mio. kr. i 2021, mens der i 2020 kom 112 mio. kr. i kassen ved kapitalindskud. Bag finansieringen står bl.a. investeringsfonden 83North, Highland Europe og Saban Ventures samt danske Chr. Augustinus Fabrikker og Heartcore kapital fond.
Strategien er støbt omkring abonnementstjenesten, hvor Podimo kombinerer egenproducerede podcasts med kendte nationale profiler, med at tjenesten lægger platform til en lang række andre indholdsskabere, der ønsker at bruge Podimo til at udgive deres podcasts. Siden etableringen er også lydbøger føjet til platformen, ligesom Podimo for nyligt meddelte, at tjenesten vil opdyrke et spor af journalistisk indhold.
”Det er ikke fordi vi ændrer på, hvordan vi eksekverer på vores plan, og vi er jo også på vej mod profitabilitet,” siger Morten Strunge.