MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

HBO Max dropper originalproduktioner i Danmark og Europa, Podimo har gravet dybt, dybt underskud, og Helsingør Dagblads nye chefredaktør satte ord på planerne for fremtiden. Få overblikket over sommerens første ferieuge i mediebranchen.

Serien Kamikaze bliver pillet af HBO Max efter ny kurs i selskabet, der dropper originalt indhold. | Foto: Åsmund Sollihøgda

Arbejderdanmarks sommerferieuger strækker sig så langt øjet rækker, og selv om vejret har været lidt so-so i den nu næsten afsluttede uge, så er sommeren reelt over landet. Nyhedsrytmen er nede, men den er langt fra slukket helt. Vi runder her de største sager fra ugens gang.

HBO Max lagde i begyndelsen af ugen en dæmper på stemningen i produktionsbranchen, da streamingtjenesten fra den globale ledelses side meldte, at stikket bliver trukket på indsatsen for at udvikle originalt indhold i bl.a. Danmark og resten af Europa. Efterfølgende stod det klart, det også betyder, at det nye indhold, såsom danske Kamikaze og svenske Lust bliver pillet af platformen.

Det er ikke overraskende en utroligt ærgerlig besked, lød det fra producenten Profile Pictures, der har leveret indhold til HBO Max, mens TV 2 bekræftede, at Kamikaze får nyt liv på TV 2.

Med Jysk Fynske Mediers opkøb af Helsingør Dagblad i 2020 er der kommet mere fokus på data - og det skal avisen blive endnu bedre til at gøre brug af for at øge abonnementsbasen, fortalte nyudnævnt chefredaktør Josephine Vedel, der træder til efter sommer. Hun er karrieremæssigt opflasket på dagbladet og ser potentiale i at få nye målgrupper om bord.

Økonomisk Ugebrev var præget af først fremgang og siden stagnation i 2021, der bød på endnu et driftsunderskud i medieselskabet. Ansv. chefredaktør og hovedaktionær forventer dog overskud i år takket være nye initiativer og udgivelser, lød det i et interview med Morten W. Langer.

Offentlighedslov, sidevisninger og Podimo

Efter en minkskandale og længerevarende kritik fra særligt journalister, har Socialdemokratiet nu besluttet at tage offentlighedsloven op til overvejelse. Det skal starte med en drøftelse med Folketingets partier, sagde medieordfører Kasper Sand Kjær. Partiet erklærer sig klar til at se på eventuelle lempelser af den kritiserede lov.

Et andet friskt årsregnskab viste, at Morten Strunges unge podcastplatform Podimo kom ud af 2021 med et driftsunderskud på 110 mio. kr. og et bruttotab. Kapitalindsprøjtning i november har dog efterladt dog selskabet med solid likviditet og en pengetank på over en halv milliard.

Ifølge Morten Strunge selv, at det helt i tråd med strategien, at der står et trecifret millionunderskud på bundlinjen. For på et år er toplinjen steget med 400 pct., og han ser stadig stort potentiale i tjenesten.

Og så blev der for første gang i flere år trukket flere sidevisninger og besøgende til ekstrabladet.dk end konkurrenterne på B.T. i juni måned. Chefredaktør tror på B.T.s generobring af førerpositionen, og målt på unikke brugere og besøgstal har B.T. halet ind på konkurrenten, viste en gennemgang.

Ugens tal

13,7 mio. kr. Så meget har Googles danske selskab betalt i skat i 2021, viste selskabets nyligt offentliggjorte årsregnskab.

Nyt på navnefronten

Marie Rask Glerup træder fra begyndelsen af august ind i den øverste redaktionelle ledelse på B.T. som ny journalistiske chef. Hun kommer fra Frihedsbrevet.

Ansvarshavende chefredaktør gennem de seneste tre år på Sjællandske Medier, Bente Johannesen, fratræder stillingen, da bestyrelsen ønsker et generationsskifte på posten.

Jarl Cordua kapper båndene til Altinget for i stedet at blive fast politisk kommentator med ugentlige analyser i Berlingske.

Forlaget Dafolo henter virksomhedens tidligere direktør Peter Andersen tilbage i stillingen som afløser for Mette Boye, som stoppede i maj.

DR opruster forsvarsdækningen, og i den forbindelse får forsvarsanalytiker Mads Korsager Nielsen titel af forsvarskorrespondent, og USA-korrespondent Steffen Kretz får udvidet sit ansvarsområde til også at gælde Arktis.

Karin Cruz Forsstrøm stopper efter 15 år på TV 2, hvor hun senest har været vært på TV 2 Nyhederne.

Lea Wohlert rykker 1. august videre fra sin stilling som direktør for public affairs i kommunikationsbureauet Radius CPH til Udenrigsministeriet, hvor hun bliver ny særlig rådgiver for Jeppe Kofod (S).

Joachim B. Olsen forlader Ekstra Bladet, hvor han har været politisk kommentator, og rykker videre til konkurrenten B.T. i en tilsvarende stilling.

Lars Qvistgaard har forladt stillingen som leder af DJ Arbejdsliv. Fra 1. august bliver Marianne Molin konstitueret i stillingen et år frem.

Det læste vi i andre medier

Financial Times har begået en artikel om, hvordan flere virksomheder gør brug af podcastmediet som et greb i markedsføringen. Fx har en fransk juveller lanceret en podcastserie om smykker på flere sprog, som høstede 220.000 afspilninger.

For anden gang på mindre end to uger undskylder skaberen af 90’er tv-serien ”Friends”, Martha Kauffman, for nogle af de valg der blev truffet i forbindelse med produktionen. Først var det manglen på diversitet blandt castet, hun undskyldte for, og senest handlede det om seriens omtale af transpersoner. Læs mere om den sag i Berlingske.

Med ønsket om en god sommerweekend,

MediaWatch

Mere fra MediaWatch

Lav tilslutning fra kunderne til Netflix' spilleplatform

Inden udgangen af 2022 vil Netflix have fordoblet sit udbud af mobilspil. Men på de ni måneder siden lanceringen af de første spil, har kun en lille del af abonnenterne udvidet deres Netflix-forbrug fra TV til også at gælde gaming.

Efter 18 år er det slut med NFL på Viaplay

Siden 2004 har danske fans kunnet følge amerikansk fodbold på Viaplays kanaler, men nu er det slut: Markedet har forandret sig for meget, lyder det fra Viaplay Group, der hidtil har siddet på rettighederne.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs