MediaWatch

Radio24syv vil droppe live-programmer om aftenen på ny kanal

Hvis Radio24syv får sendetilladelse til den nye DAB-kanal, bliver det med væsentlige ændringer i forhold til det nuværende setup. Programafdelingen og nyhedsafdelingen slås sammen, og i første omgang vil aftenen bestå af genudsendelser, fortæller kanalens direktør.

Foto: Gregers Tycho/KULTUR

Med det budget, som den nye kulturkanal på DAB har at gøre godt med, vil Radio24syv skulle skære en betydelig luns af omkostningerne, hvis kanalen ender med at vinde udbuddet. Mens Radio24syv i dag har et budget på knap 95 mio. kr., vil den nye DAB-kanal få et statsligt tilskud på 70 mio. kr. om året.

Mandag stod det klart, at en del af pengene skal findes på lønbudgettet. I går fik 13 journalister og værter ud af ca. 35 ansatte i nyhedsafdelingen at vide, at de ikke bliver en del af den nye radio, hvis Radio24syv sender videre på DAB i fremtiden. Det drejede sig om både fuldtids- og deltidsansatte. Samtidig fik en række kræfter, som fx er tilknyttet radioen som freelancere, at vide, at de ikke kan garanteres nye opgaver på den nye radio.

"Det var lidt en omvendt fyringsrunde – en negativ ansættelsesrunde – hvor vi med sorg måtte give en hel masse mennesker fripas og besked om, at nu kan de godt søge noget andet for fuld skrald. Det skyldte vi også at give," siger Jakob Kvist, som i dag er bestyrelsesmedlem hos Radio24syv og bliver Radio24syvs direktør, hvis kanalen får en fremtid på DAB-kanal.

Jakob Kvist har ikke gjort op, hvor mange medarbejdere det i alt drejer sig om. De ansatte, der fortsætter hos Radio24syv, vil ikke som i dag være opdelt i en programafdeling og en nyhedsafdeling.

"Vi planlægger at slå de to afdelinger sammen, så det bliver en mindre radio, men også én enhed. Grænserne bliver mere flydende for at skabe noget mere synergi på radioen – og for at få en ny start," siger Jakob Kvist, som understreger, at der ikke er tale om en nedprioritering af nyhedsstoffet, og at de to afdelinger fortsat vil være lige store.

Ingen originale aftenprogrammer

De ca. 20 mio. kr., som radioen skal skære af budgettet, når man tager højde for den besparelse, der ligger i ikke længere at skulle betale afgift til at sende på FM-båndet, skal ud over fyringerne findes ved at flytte rundt på og fjerne nogle af de brikker, som Radio24syvs sendeflade består af i dag.

For det første vil radioen sende originalt indhold 90 timer om ugen, hvilket er kravet i udbuddet til den nye DAB-kanal. Det vil sige, at knap 50 pct. af indholdet er genudsendelser. I dag må Radio24syv kun sende genudsendelser 10 pct. af sendetiden. Den forkortede sendetid betyder, at Radio24syv i første omgang helt dropper at have en original aftenflade.

"Vi skal jo sende færre originale timer, så vi kommer til at sende som udgangspunkt og i første omgang i tidsrummet fra ca. kl. 6 til kl. 18. Så kan det være, at vi kan krabbe os yderligere ind på aftensendefladen med tiden. Men det er sådan, vi har lagt det op," siger Jakob Kvist.

Mandag skrev flere af Radio24syvs værter på de sociale medier, at de ikke ville være en del af den nye radio på DAB. Det gælder bl.a. programmerne "Q&A", "Cordua og Steno", "Datolinjen", "Det Røde Felt" og "Fitness M/K". Derudover lukker en række debatprogrammer i formiddagstimerne. Ifølge Jakob Kvist vil nogle af de resterende programmer fortsætte på radioen, og andre vil der blive ændret lidt ved. Han ønsker ikke at oplyse, hvilke programmer der er tale om.

Ny morgen- og debatflade

Noget af det, som ikke vil beholde sin nuværende form, er morgenfladen og debatfladen, som ifølge Jakob Kvist vil blive omstruktureret, hvis Radio24syv fortsætter på DAB. Derudover åbnes der nye afdelinger for kultur- og graverjournalistik.

"Vi laver et nyt debatbånd og en ny type morgenflade for at spare penge der. Mere kan jeg ikke sige om det. Derudover laver vi en relativt stor gravergruppe, som skal levere indhold til flere forskellige programmer, og så laver vi en relativt stor kulturredaktion, som vi åbner særskilt. Så der er bestemt ikke skruet ned for de journalistiske ambitioner," siger han.

Jakob Kvist nævner også, at Radio24syv skal til at "arbejde intensivt" med, hvordan indholdet bedst bliver præsenteret på henholdsvis flowradio og som podcast.

"Vi kommer til at køre i to spor i den forstand, at vi stadigvæk er en flowradio, som kommer til at levere i nogle klassiske formater på flow, men så vil vi også arbejde meget med podcast og mere flydende størrelser i den forbindelse. Det kunne være flowprogrammer, som klippes om til podcast, eller programmer, der er født som podcast og efterfølgende bliver til flow," siger han.

Hvis Radio24syv vinder DAB-udbuddet, vil radioen begynde at sende 1. november. Det er dagen efter Radio24syvs sidste sendedag på FM4-båndet 31. oktober. Radiostationen har sendt på FM4 siden 2011.

Radio24syv er i dag ejet af Berlingske Media og Peoplegroup. Det ændrer sig imidlertid, hvis kanalen vinder det nye udbud. Bag buddet står selskabet Peoplegroup Five, som er ejet af blandt andre Jakob Kvist og programcheferne Mads Brügger og Mikael Bertelsen.

Radio- og tv-nævnet træffer afgørelse om, hvem der vinder udbuddet om den nye kulturkanal på DAB. Vinderen offentliggøres 22. oktober.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Ny rapport om danskernes nyhedsbrug, første skridt mod aftale for DPCMO, startskud på Se og Hør-strategi og et nødopråb fra produktionsbranchen er blandt nogle af ingredienserne, der har sat smag på denne uge i mediebranchen. Få et overblik i ugens briefing.

EU vil kræve strengere kontrol med statslige annoncekroner

I et nyt udspil lægger Europa-Kommissionen nu op til flere krav til gennemsigtighed og fair tildeling, når alt fra regeringer til statsejede virksomheder køber reklameplads hos medierne. Forslaget møder opbakning hos Danske Medier, der dog overordnet ser lovforslaget som dårligt nyt for mediebranchen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs