MediaWatch

Historikere kritiserer DR-podcast om frihedskæmpers død

DR's podcast "Speditørens død" om digteren og modstandsmanden Morten Nielsens død møder kritik for på et for løst grundlag at spekulere i, om der kunne være tale om et jalousidrab.

Foto: Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen

To historikere kritiserer i Berlingske onsdag DR's podcastserie "Speditørens død" for at kæde modstandsmanden "Citronen" sammen med modstandsmanden og digteren Morten Nielsens død i 1944.

Ifølge fagbøger blev Morten Nielsen dræbt af et vådeskud fra en pistol, han bragte til frihedskæmperen Jørgen Haagen Schmith, også kaldet "Citronen", men ifølge podcasten kunne der være tale om en jalousidrab begået af Citronen, fordi Morten Nielsen ifølge DR havde en affære med Citronens hustru.

Men det er en påstand, der fremsættes på et tyndt grundlag i noget, der ligner sensationsjagt, mener historiker Jakob Sørensen, der har forsket i frihedskæmpernes historie.

"Jeg ved ikke, hvad der skete, da Morten Nielsen døde, men som sagen er fremstillet her, virker grundlaget for at gøre Citronen til Morten Nielsens morder ikke overbevisende. Det udelukker naturligvis ikke, at sagen kan forholde sig sådan, men det beviser eller sandsynliggør det altså ikke. Jeg synes, man kan stille DR spørgsmålet, om de havde accepteret en lignende research, hvis Citronen stadig havde været i live? Jeg tvivler. De konkrete påstande er på ingen måde "afgørende" beviser for noget som helst, men mange vil jo gerne afsløre alt muligt," siger han til Berlingske.

Berlingske har til onsdagsudgaven ikke kunnet få en kommentar fra DR til kritikken af podcasten, der er lavet af journalist Martin Grønne.

Mere fra MediaWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs