MediaWatch

Minister erkender presse-meddelelse blev strammet

En rapport fra Rambøll, der evaluerede statens hjælp til ofre for menneskehandel, blev udlagt mere positivt af ministerierne bag, end der var belæg for.

Foto: Henning Hjort/Ritzau Scanpix

Der var tale om en stramning, da socialminister Manu Sareen (R) og daværende justitsminister Morten Bødskov (S) i 2012 udsendte en fælles pressemeddelelse om effekten af hjælpeordningen med "forberedte hjemsendelser".

Det fremgår af P1-dokumentaren 'Hjælpen de handlede kvinder ikke vil have', skriver Dr.dk.

Pressemeddelelsen blev udsendt på baggrund af en rapport fra Rambøll, der evaluerede ordningen, og her fremgik det bl.a., at "det har positiv effekt at yde individuel rådgivning, økonomisk støtte og opfølgning i hjemlandet".

Men der er ikke belæg i rapporten for at hævde, at de forberedte hjemsendelser har nogen effekt - positiv som negativ - siger Morten Frederiksen, Institut for statskundskab på Aalborg Universitet, har har gennemgået Rambølls evaluering for P1 Dokumentar.

Få siger ja til hjælp

Socialminister Manu Sareen erkender nu, at ordvalget var på kanten af skønmaleri.

"Jeg tager kritikken til efterretning, og indledningen i pressemeddelelsen er nok blevet strammet," skriver Manu Sareen i et svar til P1 Dokumentar.

Udlændinge, der ses som ofre for menneskehandel, får bl.a. tilbud om lægehjælp og psykologhjælp og kan opholde sig 120 dage i Danmark før hjemrejse, hvorefter der ydes støtte på ca. 50.000 kr. til bolig eller skolegang.

Men få siger ja til hjælpepakken. Fra 2007-2014 fik 418 tilbuddet, kun 67 tog imod, skriver Dr.dk med Center mod Menneskehandel, International Organization of Migration som kilde.

Mere fra MediaWatch

Aller Media-topchef om nedlæggelse af printmagasin til unge: "Tiden er moden"

Næste år ville ”Vi Unge” som printmagasin være fyldt 60 år. Men fra årsskiftet er den trykte version af magasinet til teenagepiger fortid. Topchef i Aller Media kalder det en ”meget logisk beslutning” og forklarer samtidig, hvad der ligger bag en række andre, større ændringer i Aller Medias redaktionelle setup.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs