MediaWatch

Universitetsmodel har reddet norsk oplagsværk

Efter flere års krise har den norske pendant til Gyldendals netleksikon fundet økonomisk formel. Modellen er baseret på universiteter og organisationer.

/ritzau/Jens Dresling
Foto: /ritzau/Jens Dresling

Gyldendal besluttede i sidste uge at lukke den digitale udgave af opslagsværket Den Store Danske efter flere års underskud. Kigger man på nabolandene Sverige og Norge har de til gengæld formået at få økonomi i tilsvarende digitale opslagsværker, skriver Politiken.

I Norge var Store Norske Leksikon, SNL, dog også i alvorlig krise i 2010, og det tog fem år, før værket var i god økonomisk gænge. I kriseårene holdte to velgørende fonde hånden under leksikonet, men i dag er det de norske universiteter og seks organisationer, som finansierer driften.

"Vi har masser af erfaring og viden fra den krise, vi kom igennem i 2010, og vi hjælper gerne med de erfaringer, for Danmark har brug for et opslagsværk, som Den Store Danske," siger Erik Bolstad, chefredaktør for SNL, til Politiken.

I Sverige har Nationalencyklopædien, NE, også fundet en bæredygtig forretningsmodel. Tre ud af fire skoler er i dag betalende kunder, og selskabet bag Nationalencyklopædien vokser med 20 pct. om året og har investeret i digitale opslagsværker i Tyskland og Schweiz.

Forsiden lige nu

Briefing: Ugen i mediebranchen

Socialdemokratiet vil have Netflix til at betale til dansk indholdsproduktion, finansdirektøren i Berlingske Media stoppede, og North Media har vendt nedtur til optur takket være Postnord-krisen. Vil du have overblik over ugen, der gik i mediebranchen? Så læs med.

Tidligere DR-profiler: DR-struktur kan give uklarhed om magtfordeling

DR’s opbygning mellem på den ene side de producerende enheder som DR Nyheder og DR Kultur og på den anden side den strategiske chefredaktion i DR Medier, der sidder med ordrerbogen, skaber usikkerhed om, hvem der reelt bestemmer, ifølge flere kilder, som Berlingske business har talt med.

Dramatisk greb i DR’s Liberty vækker kritik

DR’s nye søndagssats, dramaserien ’Liberty’, der bygger på romanen af samme navn, får kritik forud for premieren søndag aften. DR gør romanen til et ”almindelig soap-agtigt familiedrama,” lyder det blandt andet.

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere