MediaWatch

Gyldendal betaler "flere millioner" efter stævning af tidligere forlagschef

Gyldendal åbner tegnebogen og betaler honorarer til forfattere efter dét, der ifølge Gyldendal er rod med betalinger i opkøbt forlag. Ifølge tidligere forlagschefs advokat er der forsøgt indgået forlig.

Elisabeth Nøjgaard, koncerndirektør, Gyldendal. | Foto: Robin Skjoldborg/Gyldendal

Opkøbet af forlaget Tiderne Skifter er endt i et sagsanlæg mod den tidligere ejer og leder af forlaget Claus Clausen. Det kom frem, da Jyllands-Posten i går skrev, at forlaget har stævnet den tidligere ejer af Tiderne Skfiter, som Gyldendal overtog i begyndelsen af 2016.

Gyldendal har altså været ejer af forlaget i over et år, før sagen nu kommer op til overfladen.

Hvorfor har I ikke opdaget det før?

"Det spørger vi også os selv om, men det er så chokerende og uventet. Vi har ikke haft fantasi til at forestille os, at vi skulle kulegrave hele royaltyregnskabet (honorarbetaling til forfattere, red.)," siger koncerndirektør i Gyldendal Elisabeth Nøjgaard.

Hvor mange penge drejer det sig om i alt?

"Det drejer sig om flere millioner kroner, men jeg vil ikke sætte nøjagtig beløb på."

Hun uddyber, at forlaget begyndte med at gå regnskaberne efter i sømmene, da Gyldendal fik en henvendelse fra en forfatter i forbindelse med den første udbetaling af royalties, som Gyldendal stod for, efter at have overtaget forlaget fra 2016.

"Vi fik en henvendelse fra nogle rettighedshavere, som ikke kunne forstå, hvorfor de fik de indtægter, de nu fik, fordi der ikke forelå nogen underlæggende kontrakt. Det, synes vi, var lidt mærkeligt, så vi begyndte sidste år at gennemgå nærmere, hvad der kunne ligge i det. Det viste sig, at det var overordentlig mange forfatterbetalinger, der ikke har fundet sted," siger Elisabeth Nøjgaard.

Forskellige typer royalties

Hun uddyber, at der er tale om forskellige typer forfatterkrav, som ifølge Gyldendal ikke er blevet honoreret, og at det også gælder krav, der er forsømt, selvom der har foreligget en kontrakt. Uanset om der er en kontrakt eller ej, har forfatteren som ophavsmand råderetten over materialet og krav på en del af indtægterne.

"Det er en varierende type af forfatterroyalties, der i ret omfattende grad ikke har fundet sted," siger Elisabeth Nøjgaard.

Ifølge koncerndirektøren har Gyldendal igennem flere måneder har været i dialog med Claus Clausen og hans advokat for at nå et forlig. De er imidlertid ikke lykkedes, og nu er den tidligere ejer stævnet.

"Jeg kender ikke til andre tilfælde, hvor vi har måttet skride til et sagsanlæg, og det er kun noget, vi gør, fordi det er ganske mange penge, det drejer sig om, og fordi det er en alvorlig sag."

Gyldendal har i går kontaktet en række forfattere, som Tiderne Skifter har udgivet, og vil nu efterbetale pengene - også selvom Gyldendal ikke var ejer på udgivelsestidspunktet.

"Vi har skrevet til forfatterne, at vi står i den her uheldige situation, men at vi selvfølgelig vil efterbetale dem de penge, Tiderne Skifter skylder dem gennem årene, og det går vi i gang med den kommende tid," siger Elisabeth Nøjgaard.

"Det er en forpligtelse, vi må påtage os. En forlæggers vigtigste forpligtelse er at udgive bøger og udbetale royalities, og det må vi sørge for at bringe i orden."

Har søgt forlig

Nicolai Fløe Jørgensen, der er advokat for Claus Clausen, fortæller, at parterne har forsøgt at indgå et forlig.

"Jeg vil ikke gå ind i de specifikke juridiske spørgsmål af hensyn til den retssag, der nu kører. Vi har søgt et forlig og været i dialog med Gyldendal igennem en periode, men grundlæggende har vi ikke fået al den dokumentation, vi har ønsket. Derudover har vi en række juridiske indsigelser mod de krav, Gyldendal har fremsat."

Ifølge Gyldendal har I haft adgang til de bilag, som kravet bygger på. Kan du bekræfte det?

"Jeg vil ikke ind i en polimik med Gyldendal, men vi har ønsket yderligere dokumentation, og den har vi ikke fået. Vi fik i stedet en stævning," siger Nicolai Fløe Jørgensen, der forklarer, at han senest fredag fik forelagt et tilbud om forlig fra Gyldendal med svarfrist mandag, som ifølge advokaten ikke var til forhandling.

Nicolai Fløe Jørgensen bad inden fristens udløb igen om dokumentation for kravet, men fik det svar, at han i stedet ville modtage en stævning, fortæller han. Advokaten ønsker ikke at sætte beløb på det krav, som Gyldendal har rejst.

Gyldendal stævner tidligere forlagsejer for rod med forfatterhonorarer

Forlag jagter den sværeste målgruppe på festival

Store forlag jagter vækst i faldende marked

Forlag satser mere på lydbøger

Gads Forlag vil vokse med ny kapital efter hårdt år 

Mere fra MediaWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs