MediaWatch

S vil sikre adgang til e-bøger på bibliotekerne

Det skal være muligt at låne alle bøger i elektroniske udgaver på bibliotekerne, mener Mogens Jensen (S), der har kaldt kulturministeren i samråd om sagen.

Gregers Tycho/Polfoto
Foto: Gregers Tycho/Polfoto

Lånere på landets biblioteker skal have mulighed for at læse de samme bøger, uanset om der er tale om en elektronisk eller trykt udgave. Det siger Socialdemokratiets kulturordfører, Mogens Jensen, i Berlingske.

"Det er nødvendigt og vigtigt, at vi har fri adgang til litteraturen. Hvis forlagene kan blive ved med at blokere for at udlåne deres bøger via bibliotekets digitale platform, så mister vi biblioteksmodellen, som er så vigtigt for det danske samfund," siger Mogens Jensen (S) til Berlingske.

Han har kaldt kulturminister Mette Bock (LA) i samråd om sagen. Samrådet bliver afholdt i dag.

For nylig fastslog en afgørelse fra EU-domstolen, at e-bøger i væsentlighed minder om de trykte udgaver af samme tekster. Det betyder, at biblioteker bør have ret til at købe og udlåne e-bøger på lige fod med papirbøger. Hidtil har forlag og forfattere selv kunnet bestemme, om de vil stille de elektroniske udgaver til rådighed for udlån.

Mogens Jensens ønske om at tvinge danske forlag til at udlåne alle bøger via bibliotekernes digitale platform, E-reolen, møder modstand fra landets største forlag, Gyldendal, såvel som brancheforeningen Danske Forlag, der er interesseorganisation for forlag i Danmark.

Førstnævnte kalder i Berlingske forslaget fra Mogens Jensen (S) for en bombe under hele litteraturmarkedet.

Kulturminister Mette Bock (LA) præsenterede i sidste uge et forslag om, at e-bøger og lydbøger fremover skal være omfattet af biblioteksafgiften på samme måde, som trykte bøger og fysiske lydbøger er i dag.

Minister foreslår biblioteksafgift på e-bøger og lydbøger

EU-dom styrker Ereolen i uenighed med forlag

Forlagschef: Digitalt detail-salg har overhalet om få år

L&R: Det er for tidligt at dømme digitalt bogmarked

Forsiden lige nu

Briefing: Ugen i mediebranchen

Socialdemokratiet vil have Netflix til at betale til dansk indholdsproduktion, finansdirektøren i Berlingske Media stoppede, og North Media har vendt nedtur til optur takket være Postnord-krisen. Vil du have overblik over ugen, der gik i mediebranchen? Så læs med.

Tidligere DR-profiler: DR-struktur kan give uklarhed om magtfordeling

DR’s opbygning mellem på den ene side de producerende enheder som DR Nyheder og DR Kultur og på den anden side den strategiske chefredaktion i DR Medier, der sidder med ordrerbogen, skaber usikkerhed om, hvem der reelt bestemmer, ifølge flere kilder, som Berlingske business har talt med.

Dramatisk greb i DR’s Liberty vækker kritik

DR’s nye søndagssats, dramaserien ’Liberty’, der bygger på romanen af samme navn, får kritik forud for premieren søndag aften. DR gør romanen til et ”almindelig soap-agtigt familiedrama,” lyder det blandt andet.

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere