MediaWatch

Anmeldere roser bog for afsløring af forbud i Muhammed-sag

Flemming Roses bog "De Besatte" er et afslørende partsindlæg om ytringsfriheden i Danmark, mener anmeldere.

Joachim Adrian/Polfoto
Foto: Joachim Adrian/Polfoto

Det skorter ikke på stjerner til den tidligere redaktør Flemming Roses bog "De Besatte" i avisernes anmeldelser lørdag.

I Berlingske får bogen fem ud af seks stjerner og kaldes "et ekstremt vigtigt bidrag" i debatten om ytringsfrihed.

Bogen handler om tidligere kulturredaktør Flemming Roses tid på avisen Jyllands-Posten. Den har vakt opsigt, fordi det beskrives, hvordan han blev tvunget til tavshed med forbud om at udtale sig om sagen.

Samme avis har fået den tidligere chefredaktør på Ekstra Bladet, Sven Ove Gade, til at anmelde bogen. Han har givet den seks stjerner.

"'De Besatte' er selvfølgelig et partsindlæg. Ikke desto mindre er det lykkes Flemming Rose at demaskere hykleriet uden unødige følelsesudbrud," skriver han.

"Roses aktstykke om ytringsfriheden, der blev forvandlet til "ytringsfriheden, men", er et aktstykke med internationalt format."

Begge anmeldelser kalder bogen et vigtig bidrag i debatten om ytringsfrihedens vilkår.

"Bogen er et ekstremt vigtigt bidrag til disse års debat, hvor en "uskrevet blasfemilov" har sænket sig over Europa, og også til debatten om, hvordan man (ikke) formår at fastholde de frihedsværdier, demokratier bygger på," skriver Berlingske.

På Dagbladet Information bliver der ikke uddelt stjerner, men anmelder Lasse Jensen har også roser til Roses bog.

Han kalder den for "vigtig og nødvendig nutidshistorie" om en af de "vigtigste og mest konsekvensfyldte redaktionelle beslutninger nogensinde i dansk dagspresse".

Lasse Jensen vurderer dog samtidig, at bogen også er "et lidt for omstændeligt og omfangsrigt forsøg på intellektuelt selvforsvar".

Flemming Rose var kulturredaktør på Jyllands-Posten, da avisen den 30. september 2005 trykte de såkaldte Muhammed-tegninger.

I kølvandet på tegningerne blev Flemming Rose en aktiv debattør. I bogen står beskrevet, hvordan ledelsen i JP/Politikens Hus aktivt begrænsede hans optræden i offentligheden i årene efter.

Ifølge ledelsen i JP/Politikens Hus var det nødvendigt af hensyn til de øvrige medarbejderes sikkerhed. Bogen "De Besatte" udkom fredag.

Rose: JP-chef tvang mig til tavshed og truede med fyring

Flemming Rose får nyt job ved amerikansk tænketank

Ny bog markerer 10-året for Muhammedtegningerne

Forsiden lige nu

Briefing: Ugen i mediebranchen

Sagaen om TDC's fusion med MTG's nordiske tv-forretning fortsatte, flere selskaber præsenterede regnskaber, og flere medier klagede over afslag på mediestøtte. Få overblikket over ugens gang i mediebranchen.

Canal Digital satser på ny alt-i-en tv-boks

Tv-distributøren melder sig ind i den skærpede konkurrence om tv-kunderne med en ny tv-boks, der skal fungere som one-stop-shop og indgang til både flow-, streaming- og web-tv.

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere